Google nije kupio cijeli HTC, ali jest njegov tim koji je radio na Pixelu

dijelite

 

Google, točnije Alphabet, sklopio je ugovor s posrnulim tajvanskim gigantom HTC-om vrijedan 1.1 milijardu dolara. Iako se u zadnje vrijeme šuškalo kako je HTC na prodaju, te da bi kompaniju u potpunosti mogao kupiti Google, situacija je nešto drugačija. Dio HTC-ovih zaposlenika, točnije oni koji su radili s Googleom na njihovom Pixel mobitelu, prijeći će direktno pod Google u njihov hardverski odjel. HTC-ov CFO Peter Shen tvrdi da će polovica od 4.000 zaposlenih u razvojnom odjelu prijeći pod Google. Međutim, tvrdi da će HTC samostalno nastavljati razvijati svoje druge proizvode.

Google će ovim ugovorom dobiti i ne-ekskluzivno pravo na korištenje HTC-ovog intelektualnog vlasništva. Ovaj ugovor se čini sasvim logičnim, budući da Google i HTC imaju dugu povijest. HTC je surađivao u stvaranju mnogih Android modela, među kojima je i prvi Android model u povijesti, poznatiji na našem tržištu kao T-mobile G1. HTC je bio i zadužen za proizvodnju zadnjeg Googleovog mobitela, Pixela, te se trenutno špekulira i da rade na njegovom nasljedniku, Pixel 2.

 

 

Nova hardverska strategija

Prve naznake da se sprema nešto veliko došle su jučer kasno navečer, kada je HTC zaustavio trgovanje svojim dionicama na tajvanskoj burzi, tvrdeći da sprema veliku najavu. Nakon što je krenulo more nagađanja da je HTC prodan, oglasila se kompanija rekavši samo kako nikad ne komentiraju glasine. HTC se obvezao da će nastaviti raditi na svojim VR rješenjima, posebno na HTC Viveu, jednom od najnaprednijih VR sustava na tržištu.

Ovaj ugovor je dio Googleove nove hardverske strategije. U prošlosti, kupili su Motorolu za 12.5 milijardi dolara, da bi je tri godine kasnije prodali za samo 2.91 milijardu. Google je iz te kupnje zadržao ogromnu količinu Motorolinih patenata, što je ustvari bio i razlog kupnje. Čini se da je dogovor s HTC-om posve drugačiji, te da je ovaj put istinski fokus isključivo na razvoju i proizvodnji novog hardvera. Google time nastoji postati jači igrač na hardverskom tržištu, a HTC se čini kao idealan partner.

 

dijelite

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *