Isplati li se kupiti jeftini pametni telefon?

dijelite

S obzirom da se tržište ”pametnih” telefona značajno proširilo, pogotovo u posljednjih nekoliko godina, sve češće i češće viđamo na tržištu uređaje koji su proizvedeni od relativno nepoznatih, najčešće kineskih proizvođača koji barem cjenovno izgledaju dosta privlačno.

Pojava sve većeg broja jeftinih pametnih telefona donekle je natjeralo velike proizvođače da barem malo snize cijene svojih uređaja ili da se više osvrnu na ulaganje u proizvodnju ”entry level” uređaja unutar svog branda.

No, pitanje koje si trebamo postaviti i koje si vjerojatno postavlja barem određen broj kupaca i korisnika glasi: isplati li se kupovina jeftinih pametnih telefona i ako se isplati – koliko se isplati? Na ovo pitanje, odnosno na ova dva pitanja ćemo pokušati dati odgovor u nastavku našeg članka.

Ako se i vi ubrajate u korisnike koji žele uskoro kupiti novi pametni telefon, ali se premišljaju između kupovine nekog od poznatijih brandova ili nekog jeftinog, ovaj članak će vam pomoći u donošenju odluke.

 

Acer Liquid Z6
Acer Liquid Z6

 

Kao prvo, što je ono što jeftin mobilni uređaj čini jeftinim ili barem puno jeftinijim od konkurencije?

Ono što je očigledno i logično jest da su svi jeftini pametni telefoni (pogotovo oni koji koštaju oko 700-injak kuna) jeftiniji s razlogom. Ako neki mobitel košta 75 i ako drugi mobitel košta 300 eura, očito postoji dobar razlog zbog kojih je ovaj prvi mobitel toliko jeftiniji.

Da, istina je da u reklamama jeftinih mobitela mogu pisati opisi kao što su ”četverojezgreni procesor, baterija i do 4000 mAh, Android Marshmallow, obje kamere od 12 MP” i slično. Ali pitanje je koliko su te komponente kvalitetne. To je li jeki procesor četverojezgreni ne govori ništa.

Postoje i četverojezgreni procesori koji su stari 6 godina, a postoje i oni koji su proizvedeni prošle godine i koji su po mnogočemu kvalitetniji (a time i skuplji) od prethodnog. No pogledajmo u detalje što je to što se najčešće razlikuje od mobitela do mobitela, pogotovo kada gledamo razlike u cijenama i ono što najviše utječe na cijene uređaja.

 

LENOVO Moto E4
LENOVO Moto E4

 

Hardver: počevši od zaslona, kvalitete prikaza slike, kućišta uređaja, pa do kamere je uvijek lošije kvalitete od skupljih modela 

Situacija u pogledu hardverskih komponenti kod velike većine jeftinih pametnih telefona je takva da ti uređaji ili imaju najnovije komponente koje spadaju pod ”low-end” razred ili imaju ”high-end” komponente koji su stari nekoliko godina. Naravno, ovo je najpraktičniji način da snizite troškove proizvodnje uređaja, ali u isto vrijeme to znači i da uređaj neće biti niti blizu u pogledu performansi kao neki skuplji model.

Recimo, kamere iako mogu biti od 12 ili više megapixela, su obično lošije kvalitete (s time da je kvaliteta ipak zadovoljavajuća i da ni te kamere nisu loše u smislu te riječi), baš kao i zaslon, kvaliteta prikaza slike, gustoća točkica na zaslonu. Ista stvar je i s kućištem. Jeftiniji modeli će gotovo uvijek imati kućište koje je izrađeno u cijelosti od plastike koja je osjetljivija na udarce, dok zaslon neće imati nikakvu zaštitu od grebanja (možete zaboraviti na Corning Gorilla Glass).

Kada govorimo o onome što se nalazi ”ispod haube”, odnosno o procesoru, grafičkoj kartici, radnoj memoriji, unutarnjoj memoriji za pohranu podataka i sličnim stvarima- nema razlike. Na primjer, velik broj novih, iako jeftinijih pametnih telefona imaju neki od Mediatek procesora ili se zna nekada dogoditi da uređaj čak ima i Qualcomm Snapdragon, s time da je ovdje riječ o starijem modelu procesora (najčešće model 400).

 

Mediatek osmojezgreni 6753

 

To opet ne mora značiti da je procesor, samo zato što je Mediatek loš. Baš naprotiv, postoje primjeri, kao što je na primjer Mediatek osmojezgreni 6753 procesor koji je pokazao da se radi o jednom dosta dobrom procesoru, koji se odlično nadopunjuje s ostalim komponentama unutar uređaja i koji je sve u svemu vrlo dobar ”entry level” procesor, bez obzira na to što je relativno nepoznat.

 

Ono na što treba obratiti pozornost prilikom kupnje nekog od jeftinih pametnih telefona jest koliko je taj uređaj zastupljen na tržištu

I među jeftinim pametnim telefonima postoje velike razlike. Postoje mnogi primjeri jeftinih pametnih telefona koji su na tržištu poznatiji i više zastupljeni od drugih (recimo Cubot, Meizu, Xiaomi, a postoje i domaći modeli poput Vivaxa i Noa smartfona koji nudi i više nego korektne performanse). Uzmimo u obzir i velike najave iz Nokie koja bi trebala pokriti segment jeftinijih mobitela sa više modela.

 

Vivax Fly 4
Vivax Fly 4

 

To kolio je neki uređaj više ili manje zastupljen na tržištu opet dovodi do drugih pozitivnih stvari. Recimo ako je uređaj zastupljen i ako je potražnja za tim uređajem porasla, ono što će isto tako porasti jest dostupnost baze podataka i nadogradnji. Budimo realni, ako želite kupiti jeftiniji pametni telefon, to činite prvenstveno iz razloga uštede novca, što u stvari znači da teško da ćete htjeti kupovati novi jeftini pametni telefon svake godine ne biste li tako pratili najnovije nadogradnje u području operativnih sustava.

Još jedna važna stavka u vezi koje treba voditi računa jest pouzdanost u što većem vremenskom periodu koja se najviše vidi kroz dostupnosti različitih nadogradnji, a ovo je područje u kojem velik broj jeftinijih pametnih telefona ”kaska” za onim skupljima.

 

Isplati li se kupiti jeftini pametni telefon?

Ako se ne smatrate ”heavy” korisnikom koji na svom pametnom telefonu želi igrati najnovije igre (ili barem ne na najvećim detaljima bez ”zapinjanja”), koji želi gledati stvari na You Tubeu u Full HD detaljima, nego ste korisnik kojemu treba mobitel uglavnom za provjeravanje elektroničke pošte, pozive, chat i povremeno pregledavanje internetskih stranica- u tom slučaju je jeftini pametni telefon pravo rješenje za vas.

 

T-Mobile mobiteli Huawei P8 Lite LTE
Huawei P8 Lite

 

Ono što isto tako možete učiniti umjesto da kupite novi jeftini uređaj jest da kupite noviji ili već rabljeni (ali očuvan) uređaj iz neke starije serije poznatijih brandova (kao recimo iPhone 5, Samsung Galaxy S5, Huawei P8). Ti uređaji će koštati veći svotu novca od novog jeftinog mobitela, ali ono što je dobro kod tih uređaja jest puno veća pouzdanost, pogotovo u vezi nadogradnji operativnih sustava, aplikacija i ipak bolja kvaliteta hardverskih i softverskih komponenti.

Ponekad je bolje i isplativije dati i malo više novca za bolji (iako stariji uređaj) nego dati manje novca za novi, ali tehnički slabiji uređaj (jer svaki Samsung Galaxy S5 će biti bolji i od najnovijeg Cubota, bez obzira na to koliko taj Cubot bio povoljan i nov). Na vama je da odlučite ono što vama najviše treba.

Piše: I.H.

izvor:pcchip.hr

dijelite

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *