Slike koje napravite sa pametnim telefonom su mutne ? Riješite to ovako…

dijelite

mutne fotografije na mobitelu

 

Zbog čega fotografije na smrtphoneu ponekad ispadnu zamućene?

Zamućenost ili na engleskom jeziku ”blur” je nešto što predstavlja problem za sve one koji vole koristiti svoj pametni telefon kao fotoaparat. Bilo da često fotografirate ili tu i tamo ”okinete” koju fotku, zamućenost je nešto što nikako ne želite vidjeti i nešto s čime se niti jedan fotograf ne želi susresti.

Čak i onda kada je objekt koji je fotografiran u stanju mirovanja, zamućenost se ipak može pojaviti, pto može rezultirati time da krajnji rezultat (to jest fotografija koju kasnije dobijemo) bude lošije kvalitete nego što je trebala biti. Koji su glavni razlozi zbog kojih se zamućenost uopće može pojaviti na fotografijama, te koji su načini da nam se ona ne dogodi, pročitajte u nastavku.

 

fokusiranje na pozadinu umjesto na subjekt

 

Pozadinski fokus ili fokusiranje na pozadinu umjesto na subjekt  

U slučajevima kada pokušamo fotografirati slike iz blizine, ili ako pak zumiramo prilikom slikanja, ono što se može dogoditi jest da fotoaparat ili kamera na pametnom telefonu pokušaju fokusirati na pozadinu umjesto da je fokus usmjeren na ono što se fotografira.

Naravno, ako se leća kamere usredotoči na pozadinu umjesto na subjekt fotografiranja, krajnji rezultat fotografije može biti lošiji i često jest lošiji nego što bi trebao biti, baš iz razloga što će se pojaviti zamućenost fotografije.

Najbolji lijek za otklanjanje ovog problema jest da prje nego što fotografiramo kliknemo na subjekt kojeg želimo fotografirati. Na ovaj način kamera uređaja će se puno bolje usredotočiti na subjekt fotografiranja i fokus prilikom okidanja fotografije neće biti na ničemu drugome osim na subjektu.

 

mutna slika zbog pomicanja kamere

 

Micanje kamere prilikom fotografiranja je jedan od najčešćih uzroka nastanka zamućenosti u fotografijama

Ovaj problem muči i pati i profesionalne fotografe i one koji tu i tamo fotografiraju, bilo da se radi o kamerama koje se nalaze unutar pametnih telefona ili o fotoaparatima. Logično jest da će, ako u trenutku fotografiranja mičamo kameru, doći do zamućivanja fotografije koja je bila uslikana.

To je nešto što ne može neutralizirati niti najkvalitetnija kamera na svijetu. Ako mičete uređaj za fotografiranje (pametni telefon ili fotoaparat) prilikom okidanja fotografija, zamućivanje je nešto što će se uvijek dogoditi.

Naravno, malo tko želi (osim u posebnim situacijama) da fotografije koje nastaju budu zamućene. No nažalost, ponekad se dogodi da iz raznoraznih razloga, kao što su nemirne ruke ili slučajan trzaj, fotografija izađe zamućena i lošije kvalitete nego što smo to očekivali. Što je ono što možemo učiniti u takvim slučajevima?

Najvažnija stvar prilikom fotografiranja jest da ruka kojom fotografiramo bude što je moguće više mirna. Na taj način ćemo eliminirati moguće nastajanje zamućenosti. Postoje i neke tehnike koje se mogu primijeniti, a koje fotografu mogu olakšati da njegove ruke budu što je moguće više mirne.

Recimo, ako je lakat ruke na tvrdoj i hrapavijoj površini (odakle neće biti moguće proklizavanje) ili ako fotograf obje ruke prisloni uz svoja prsa prilikom fotografiranja. Ponekad čak i tronožac može biti najbolje rješenje koje će nulificirati bilo kakve slučajne trzaje ili pomicanje ruku baš u trenutku kada ne želimo da se to dogodi.

 

mutna slika zbog niskog osvjetljenja

 

Nisko osvjetljenje, posebno u kombinaciji s ”drhtavim” rukama isto tako može potaknuti nastanak zamućenosti

Ovo posebice vrijedi za kamere koje se nalaze unutar pametnih telefona. Unatoč tomu što je današnja tehnologija, pa tako i tehnologija kamera i senzora kamera unutar pametnih telefona značajno napredovala nego u odnosu na proteklih pet i više godina, stvar kod pametnih telefona jest takva da su njihovi senzori još uvijek manji od onih senzora koje ćemo pronaći u nekom fotoaparatu.

Iz tog razloga što je senzor za hvatanje svjetlosti, a samim time i za fotografiranje unutar kamera pametnih telefona manji nego kod fotoaparata, hvatanje svjetlosti unutar objektiva, bez obzira na to koliko osvjetljenje bilo nisko je puno teže.

Problem se još više pojačava kada želimo nešto fotografirati u prostoriji ili u eksterijeru gdje vlada niska ili nikakva osvijetljenost. Istina jest da današnji senzori kamera na pametnim telefonima puno bolje u svoj objektiv hvataju svjetlo nego što je to slučaj bio prije, ali to ne znači da se problemi ne mogu javiti. Najzahtjevniji posao za svaku kameru jest pokušavanje slikanja nečega, pogotovo kada se radi o više objekata prilikom niske osvjetljenosti.

U prošlosti ona kamera koja je imala bljeskalicu je bila jedina u mogućnosti slikati unutar niske ili nikakve osvjetljenosti iz razloga što je svjetlost bljeskalice stvaralo kakvo-takvo osvjetljenje za ono što se želi fotografirati, s time da niti krajnji rezultat slikan takvim kamerama nije bio idealan. Proizvođači kamera znaju da je najveći izazov za fotografiranje upravo fotografiranje u situacijama kada je svjetlost slaba.

Iz tog razloga, u namjeri da na što bolji način kompenziraju taj problem, proizvođači su osmislili nešto što se zove OIS (na engleskom- Optical Image Stabilization ili na hrvatskom- optička stabilizacija slike). Glavna namjena OIS mogućnosti (koju nemaju svi senzori na pametnim telefonima jer se još uvijek radi o dosta naprednoj, a time i skupoj tehnologiji) jest stvaranje puno bolje kontrole nad fotografiranjem čak i u slučajevima kada su uvjeti za stvaranje fotografija jako otežani. Primjenom OIS-a krajnji rezultat, odnosno fotografija je puno čišća, jasnija i bistrija nego što bi bilo bez optičke stabilizacije slike.

 

mutna slika objekt u pokretu

 

Subjekt koji je u pokretu

Stvar kod subjekata koji su u pokretu, pogotovo prilikom fotografiranja jest takva da tu u stvari fotograf malo toga može učiniti ne bi li nekako umanjio mogućnost nastanka zamućenosti. Jasno je da je što je subjekt mirniji ili još pogotovo ako je u potpunosti nepomičan, da će fotografija (pogotovo ako su ruke fotografa isto tako mirne) ispasti maksimalno kvalitetna.

Ako fotografirate subjekte koji su u pokretu, pogotovo ako želite fotografirati neki sport ili športsku aktivnost, vrlo je vjerojatno da će subjekt biti barem malo zamućen. Ipak, ako želite fotografirati subjekt u pokretu i ipak želite da razina zamućenosti bude što manja, postoje neke stvari na koje treba obratiti pozornost, a to su mirnoća i osvjetljenje.

Recimo, ako ste na nogometnom stadionu i pokušate fotografirati nogometaša u ključnom trenutku (recimo u trenutku zabijanja gola) i ako želite da se taj nogometaš na slici vidi što bolje, to će biti moguće izvesti. Jedino na što trebate tada paziti jest da vam je ruka dovoljno mirna i da imate dovoljno dobru kameru (prije spomenuti OIS bi i tu itekako pomogao). Uz malo trikova i mirnoće, svaka fotografija, pogotovo ako imate kvalitetan pametni telefon ili kvalitetan fotoaparat može ispasti kao da ju je fotografirao vrhunski fotograf.

Piše: I.H.

izvor: pcchip

dijelite

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *