Metal, plastika ili staklo? Koji je najbolji materijal za pametne telefone?

dijelite

Iako će velika većija korisnika na prvu pdmah reći kako je metal najbolji materijal od kojeg jedan pametni telefon može biti izrađen, to ne mora nužno biti tako. Ipak, mnoga se koplja lome oko toga koji je od ova tri materijala najbolji i najprikladniji za izradu pametnih telefona.

S obzirom da pametni telefoni, pogotovo oni skuplji i kvalitetniji, više nisu izrađeni samo od obične plastike već su tu u igri i različiti drugi materijali, odlučili smo ovaj članak posvetiti ovim trima, da tako kažemo- glavnim materijalima od kojih se danas izrađuju pametni telefoni. Samo da kažem- ne postoji ”idealan” materijal, što ćemo vidjeti i u nastavku članka.

Svaki od ova tri materijala ima svoje prednosti i mane, odnosno ono zbog čega je poželjno da recimo neki uređaj bude od plastike ili od stakla. O čemu se točnije radi te postoji li zaista materijal za koji se može reći da je ”najbolji” za pametne telefone – pročitajte u nastavku.

 

metalno kuciste mobitela moto g5

 

Metal

Danas vrlo velik broj uređaja biva izrađen od metala na način ili da cijelo kućište biva izrađeno od metala ili da se samo radi o metalnom obrubu. Ipak, izrada uređaja od metala znači da će uređaj biti izrađen od tanke i lagane legure (najčešće se radi o aluminiju), jer budimo realni – nitko ne želi u džepu imati ”ciglu” koja teži dva kilograma samo zato što je mobitel izrađen od željeza.

Velik broj korisnika smatra da su pametni telefoni koji su izrađeni od metala u biti premium uređaji. To znači da se za veliku većinu ”metalnih” pametnih telefona ”po defaultu” smatra da se radi o skupim, tehnološki naprednijim i sve u svemu uređajima koje si baš ne može svatko priuštiti (oni koji žele jeftino će odabrati plastiku- glase neki od stereotipova).

No, je li to uvijek tako? Je li uvijek slučaj da je uređaj s aluminijskim rubom ili čak cijelim kućištem odmah bolji od onih koji su recimo izrađeni od plastike? Ne, to nije uvijek slučaj. Percepcija može prevariti puno puta, pa tako i u ovome slučaju. Bez obzira na to je li uređaj izrađen od metala ili ne, može se raditi ili od odličnom, vrsnom pametnom telefonu ili o običnom ”niš’ posebno” uređaju. Pogledajmo na prednosti i nedostatke metala kao sastavnog dijela pametnih telefona.

 

metalni okvir pametnog telefona Oppo-R7s3

 

Prednosti metala kod pametnih telefona:

 • Izgleda premium i ”skuplje.” Velik broj korisnika će za gotovo svaki uređaj koji je izrađen od metala odmah nakon što ga vide reći kako se sigurno radi o nekom skupljem flagshipu koji mora da je odličan telefon samo iz razloga što je izrađen od metala. Nažalost, ovo je vezano uz taštinu svakoga od nas, jer kao što sam već rekao prije- dojam vara, pogotovo onaj prvi. Nije zlato sve što sja, pogotovo kada govorimo o pametnim telefonima, iako se ponekad može činiti kao da jest.

 

 • Izgleda modernije. Kod nas ljudi, bez obzira na to govori li se o novim hlačama, cipelama, automobilima ili pametnim telefonima je uobičajeno da želimo imati što je moguće kvalitetniji proizvod. Naravno, taj proizvod treba izgledati i što je modernije moguće, jer bez toga nema ničega. Metal kod pametnih telefona daje taj moderan ”look”, što je nešto što će svakako privući određej broj korisnika, bez obzira na pravo stanje stvari i ono kakav neki uređaj zaista jest.

 

Nedostaci metala kod pametnih telefona:

 • Potencijalni problemi prilikom prijenosa signala. Naši pametni telefoni svakoga dana dobivaju i odašilju različite signale, bilo da se radi o signalima koje šalju prema odašiljaču signala mreže operatera, o internetu, Wi-Fi signal, Bluetooth ili bilo kakav drugi. Ono što je istina jest da signali malo ”teže” prolaze kroz gušće materijale kakav je metal, što je definitivno nedostatak metalnog kućišta.

 

 • Prijenos temperature. Prilikom rada pametni telefoni se zagrijavaju do određene temperature nakon koje se velika većina od njih isključuje kao oblik zaštite od pregrijavanja i daljnje štete za komponente. S obzirom da metal lakše i bolje prenosi temperature, zagrijavanje uređaja će biti intenzivnije kod onih pametnih telefona koji imaju metalne dijelove (kao što je rub ili cijelo kućište). Naravno, veće temperature nikome nisu u interesu, tako da na ovo treba obratiti pozornost prilikom donošenja odluke o kupovini uređaja s metalnim kućištem.

 

Nokia-3310-narudžbe

 

Plastika

Plastika danas kao jedan od tri potencijalna materijala za izradu pametnih telefona je dostupna u mnoštvu varijacija i boja. Plastiku je i puno jednostavnije proizvesti nego metal ili staklo, tako da je plastika jeftinija od druga dva materijala, što onda znači i da je velik broj ”plastičnih” pametnih uređaja gotovo uvijek jeftiniji od onih uređaja koji su izrađeni od stakla ili metala.

 

Prednosti plastike kod pametnih telefona:

 • Mnoštvo boja. S obzirom da je plastiku relativno lako za izraditi (barem u usporedbi s ostala dva materijala), to znači da je i vrlo lako napraviti plastično kućište koje će biti dostupno u vrlo velikom broju boja. Veliki broj plastičnih pametnih telefona su na tržištu dostupni u širokom spektru boja, što je jedna od prednosti plastike.

 

 • Jednostavniji prijenos signala. S obzirom da je plastika manje gusta od stakla i metala, svi signali (od Bluetooth do bilo kakvih drugih) će kroz plastično kućište i uređaj puno lakše ”proći” nego što je to slučaj kod recimo metala.

 

 • Savitljivost i otpornost. Kod plastike je dobra stvar ta što je plastika (uglavnom) dosta izdržljiva na savijanja i udarce. To se najviše može zahvaliti tomu što današnja legura plastike nije kao one otprije 5 i više godina, već se radi o puno izdržljivijim legurama koje mogu izdržati više udaraca od recimo stakla. A i naravno, ako se plastični mobitel ošteti, njegov popravak će biti puno jeftiniji od metalnog. Ono što plastika u biti daje proizvođačima danas jest sloboda izrađivanja pametnih telefona koji su i optimalno izdržljivi i koji dobro izgledaju.

 

Nedostaci plastike kod pametnih telefona:

 • Izgledaju ”jeftino.” Plastični telefon izgleda kao da je izrađen od- plastike i to je nešto što se odmah ”vidi”, što je nešto što može predstavljati određen problem korisnicima kojima je ipak dizajn najvažnija stavka na uređaju.

 

 • Dijelovi površina koji s vremenom ”otpadaju.” Plastika je plastika i kao takva s vremenom se ”troši” zbog čega svoje dijelove ostavlja po drugim površinama. To opet ovisi o kvalitetu uređaja, ali činjenica jest da plastičan uređaj ostavlja svoje ”dijelove” boje nakon određenog vremena.

 

Samsung-Galaxy-Note-7-stakleno kuciste

 

Staklo

Staklo je najkraće rečeno svojevrsna ”nadogradnja” u odnosu na metal u smislu da stakleni mobiteli (u stvari ne postoje mobiteli koji su u cijelost izrađeni od stakla) još više daju taj ”prijeko potreban” premium osjećaj.

 

Prednosti stakla kod pametnih telefona:

 • Prijenos signala nije tako problematičan kao kod metala. Kod uređaja koji imaju na sebi više staklenih površina imaju lakšu mogućnost ”protoka” signala za razliku od metalnih uređaja i to iz razloga što je staklo manje gustoće od metala.

 

 • Staklo izgleda tako cool i još više premium. Baš kao i metal i staklo daje taj premium osjećaj, s time da staklo taj osjećaj stavlja na još jednu razinu iznad. Iz tog razloga su ”stakleni” mobiteli najskuplji na tržištu. Ako želite oduševiti djevojku ili izmamiti onaj ”wow” uzdah, odlučite se na bilo koji uređaj od stakla.

 

 • Staklo sjajno ”leži” u ruci. S obzirom da staklo može biti polirano do te mjere da bude vrlo, vrlo glatko, uređaji od stakla jako dobro ”leže” u ruci. Sam taj osjećaj kada držite u ruci mobilni uređaj koji je od stakla je jednostavno neopisiv.

 

stakleno kuciste iphone-x

 

Nedostaci stakla kod pametnih telefona:

 • Staklo je lomljivo. Sve što je izrađeno od stakla, pa tako i pametni telefoni su iznimno lomljivi, što znači da s ovakvim uređajima treba biti iznimno nježan jer su lomljiviji i od metala i od plastike.

 

 • Staklo se lako može ogrebati. Još jedna ”negativna” stvar u vezi stakla jest da se ono može lako ogrebati. Ogreban stakleni mobitel više ne izgleda tako cool niti će dati premium izgled svome vlasniku.

 

 • Staklo je ”sklisko.” Što nije problem ako vam ruke nisu jako suhe (što je malo veći problem sada kada dođu hladniji dani). Ipak, staklo je sklisko. Jedan krivi ”hvat” i katastrofa je na pomolu.

 

Koji materijal je najbolji za mene?

Ovo naravno ovisi o mnoštvu čimbenika i parametara. Niti jedan od ova tri materijala nije ”savršen” niti idealan. Svaki od njih ima svoje prednosti kao i nedostatke, a koji materijal ćete vi odabrati ovisi o tome što želite i što je ono što tražite od svog pametnog telefona.

Piše: I.H.

izvor: http://pcchip.hr

dijelite

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *