Može li Europska unija uništiti piratstvo?

dijelite

 Piratstvo 2 696x435

 

Europska unija svim se silama bori protiv pirata, a sada su predstavili veliki broj mjera kojima žele iskorijeniti piratstvo. Raspravlja se o blockchainu kako bi lakše vodili borbu s IP prevarama u slučajevima distribucije ilegalnog sadržaja, a platforme za streaming poput Kodi, već sada ostaju bez dijela prihoda i usluga zbog povezanosti s piratstvom.

„Države ćemo tražiti da surađuju u borbi, a nju ćemo voditi praćenjem traga novca. Želimo doći do onih koji ostvaruju najveće prihode te imaju uhodan ilegalan posao. Kada zaustavimo njih, uslijedit će domino efekt, a preostale individualce tada ćemo lakše uhvatiti,“ tvrde u Europskoj komisiji.

 yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7

Europska unija ulaže sve više sredstava u borbi protiv online ilegalaca

Da doista misle ozbiljno, pokazala je Velika Britanija koja određuje desetogodišnje kazne za piratstvo. Komisija će se primarno baviti onima koji zarađuju, ali postavlja se pitanje hoće li moći ući u trag piratima koji posluju u kriptovalutama. Do njih zasad ne mogu doći.

„Nove tehnologije. Njima ćemo uništiti piratstvo u Europi,“ optimistično su poručili predstavnici Komisije. Pirati koji ne ostvaruju zaradu i ne dijele sadržaj zasad su još „slobodni“ striktnih zakona.

 yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7

Zasad su na meti samo oni koji od piratstva zarađuju

Posebni tim Komisije s nadzorom „odabranih“ IP adresa kreće sljedeće godine, a njegov ćemo učinak saznati tek objavom rezultata projekta. Sve će se u ovom novom ratu protiv piratstva odvijati u tajnosti, pa nas kopka hoće li i sama Komisija raditi sve po zakonu. Ili će možda bez dozvole raditi mimo zakona, neovlašteno nadzirati građane i o svemu šutjeti…

 

 

Piše: D.S.

izvor: pcchip.hr

dijelite

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *