Kako možemo ubrzati stari iPhone ili iPad?

dijelite

kako ubrzati stari iphone

 

Kako vrijeme odmiče oni iPhone i iPad uređaji koji su samo prije godinu ili dvije bili smatrani novima sada se već mogu smatrati zastarjelim uređajima.

Tako jednostavno funkcioniraju stvari u svijetu tehnologije, pogotovo kada govorimo o pametnim telefonima i tabletima. Isto tako s vremenom uređaji koji su nekoć radili brzo sada odjednom rade sporije.

Svake godine tradicionalno počevši od 2007. Apple na tržište izbacuje svoje nove ”i” uređaje kao i nove verzije iOS sustava. Iako je ideja da se svake godine kupi novi iPhone ili iPad svakako dobra, stvar je u tome da ipak nema toliko puno onih korisnika koji si mogu priuštiti to da si svake godine kupe novi mobitel.

S obzirom da svaki uređaj nakon jedne ili više godine pokazuje manji ili veći broj pokazatelja ”starenja”, savjet više o tome kako ubrzati uređaj i učiniti da on po radu drži korak s aktualnim tehnološkim rješenjima nikada nije na odmet.

Unatoč tomu što Apple pokušava svim silama učiniti sve ne bi li novi iOS radio i na starijim ”i” uređajima, stvari se ipak polako mijenjaju. Bez obzira na to što je trenutno situacija takva da većina ”i” uređaja može na sebi imati i nove iOS, stvari neće biti takve za godinu-dvije. Još jedna stvar koju ovdje trebamo napomenuti jest ona koja se odnosi na aplikacije. S obzirom da one s vremenom isto tako postaju sve naprednije i zahtjevnije, stvar je u tome da nove aplikacije ili neće raditi tako brzo na starijim uređajima ili neće raditi uopće.

Osim beskonačnog nadograđivanja operativnog sustava postoji li još nešto što mi kao korisnici iPhone ili iPad uređaja možemo učiniti za naše uređaje ne bismo li ih što je to više moguće ”ubrzali?” Naravno da postoji. Postoje neke stvari koje svaki korisnik može učiniti, a o kakvim točno stvarima se radi – pročitajmo u nastavku.

 

kako ubrzati iphone 5

 

Prvi savjet – s vremena na vrijeme restartirajte i/ili isključite svoj uređaj

Jeste li vi jedan od korisnika čiji uređaj, bez obzira na to imate li iPhone, iPad ili neki od Android uređaja koji je ”beskonačno stalno” uključen bez da ga ikada isključite ili pak restartirate? Naravno, danas kada živimo u svijetu u kojem je žurba sve i kada jednostavno često puta nemamo vremena isključivati i onda nakon toga uključivati uređaj, normalno je i uobčajeno da svoje uređaje stalno držimo uključenima.

O povremenom restartu ili pak isključivanju na sat-dva niti ne pomišljamo (previše je toga što bismo mogli propustiti na društvenim mrežama u slučaju kada bismo svoje uređaje isključili na sat vremena). Ipak, svaki uređaj, pa tako i pametni telefoni i tableti koji se isto tako ”troše” prilikom rada (pogotovo ako rade neprekidno) zaslužuju povremeni odmor ili pak samo restart.

Ako restartirate svoj uređaj ili ako ga isključite na sat vremena, to će učiniti dugoročno dobro i vama i vašem uređaju, pogotovo ako je vaš uređaj konstantno pod ”visokim naponom”, odnosno ako ga često koristite za zahtjevne aktivnosti.

 

”Snizite” kvalitetu grafičkog prikaza slike

Zaslon i slika koju vidimo na zaslonu naših uređaja troši naše uređaje kroz više aspekata. S obzirom da se svaki pametni uređaj najviše oslanja na ono što prikazuje na svome zaslonu, bez obzira na to gleda li korisnik neki video u Full HD kvaliteti ili samo piše SMS poruku, zaslon je ”alfa i omega” svakog uređaja, a pogotovo pametnih telefona čiji zasloni i čija kvaliteta prezentacije slike svakih nekoliko mjeseci postaje sve kvalitetnija.

Slično je naravno i kod svih ”i” uređaja. Bez obzira na to što iPhone, pogotovo verzija 7 slovi kao jedan od najbržih pametnih telefona koji na sebi ima jedan od najkvalitetnijih zaslona, stvari mogu postati ”sporije” s vremenom.

Ako opazite da je vaš uređaj odjednom naglo usporio i da se stvari na zaslonu ”odvijaju” sporije nego inače potrebno je nešto učiniti ne biste li pokušali popraviti stvar. Idite pod  Settings – General – Accessibility. Ondje ćete vidjeti dvije skupine postavki koje vas trebaju zanimati: Increase Contrast i Reduce Motion. Prva stvar koju trebate učiniti jest kliknuti na Increase Contrast. Nakon toga idite pod Reduce Transparency i ondje kliknite na ”On.”

Reduce Transparency

 

Uključivanje i omogućivanje ove opcije će smanjiti ili u potpunosti maknuti određene efekte transparentnosti koji se mogu vidjeti na zaslonu. Uključivanje ove opcije će trošiti malo više energije baterije vašeg uređaja, ali će isto tako ”uštedjeti potrošnju” zaslona vašeg uređaja i ubrzati stvari na vašem uređaju.

Nakon toga ono što isto tako možete učiniti jest opcija Reduce Motion. Ova opcija se odnosi na smanjivanje ili isključivanje svih ”nepotrebnih” animacija (jedna od njih je recimo ”parallax” efekt). Ako vidite da vaš uređaj u posljednje vrijeme radi sporije nego inače i da se stvari na zaslonu odvijaju usporenije, smanjivanje animacija je isto tako stvar na koju valja obratiti pozornost.

 

Očistite svoj iPhone (ili iPad) od nepotrebnih aplikacija i stvari koje se nalaze unutra

Vaš iPhone uređaj je do prije nekoliko mjeseci radio sasvim normalno, ali je odjednom naglo ”usporio.” Uzrok tomu isto tako može biti i prenatrpan prostor za pohranu koji se zna napuniti različitim stvarima koje trpamo u svoje iPhone uređaje: od aplikacija, glazbe, fotografija, pa do cache memorije i smeća koje se ondje nakupi s vremenom.

manage storage

 

S obzirom da iPhone uređaji nemaju utor za microSD karticu, stvari se dodatno otežavaju time što se sve ono što se skida sprema u unutarnju memoriju. Iz tog razloga je korisno i poželjno s vremena na vrijeme očistiti svoj iPhone (ili iPad) od neželjenih stvari jer to itekako može doprinjeti brzini rada i funkcioniranja uređaja.

 

Onemogućite osvježavanje aplikacija iz pozadine

Osvježavanje aplikacija iz pozadine (ili ”background app refresh”) isto tako može trošiti dragocjene resurse svakog ”i” uređaja. No, ono što je dobro kod njih jest da se oni mogu isključiti. Idite pod Settings – General – Background App Refresh.

Onemogućite osvježavanje aplikacija iz pozadine

Ondje će vam se pokazati izbor: možete ih onemogućiti sve ili pojedinačno. Ono što prvo možete učiniti jest da ih pokušate pojedinačno onemogućiti da vidite što je ono što svaka od njih radi.

 

Obrišite poruke u iMessages i Siri prijedloge

Brisanje poruka isto tako može utjecati na brzinu rada vašeg uređaja pogotovo ako je od posljednjeg čišćenja sandučića prošlo više od godine dana. Siri prijedlozi su još jedan način upotrebe resursa uređaja koja može usporiti rad vašeg uređaja. Siri prijedloge možete isključiti tako što ćete otići pod General Settings – Spotlight Search  i ondje odlučite što je ono što želite onemogućiti.

 

onemogućavanje ios nadogradnje

Pazite sa iOS nadogradnjama

Iako se nadogradnja na najnoviju moguću verziju iOS sustava čini kao najbolje rješenje, to nije uvijek tako, pogotovo ako imate stariji iPhone (i ako recimo želite prijeći sa iOS 5 na iOS 7 ili neku noviju verziju).

Unatoč tomu što nadogradnja omogućuje dostupnost najnovijim stvarima i aplikacijama, stari uređaji to jednostavno ne mogu podnijeti bez da instalacija nove nadogradnje (ili novije) ne ostavi dubok trag na performansama uređaja.

Iz tog razloga prije nego što se odlučite na skidanje nove verzije iOS-a istražite hoće li vaš ”i” uređaj biti u stanju pokrenuti operativni sustav uz optimalnu potrošnju resursa nakon instalacije.

 

Vratite uređaj na tvorničke postavke

U slučaju da nikakva metoda ”ubrzavanja” rada vašeg ”i” uređaja nije uspjela, vraćanje svega na tvorničke postavke može biti jedino preostalo rješenje, pogotovo ako imate stariji uređaj.

To bi bilo sve. Stariji iPhone i iPad uređaji, iako nisu kao novi, uz pravilnu upotrebu još uvijek mogu poslužiti svrsi. Stvar je samo u tome da od onoga što imamo znamo izvući maksimum.

Piše: A.M.

http://pcchip.hr

dijelite

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *