Kakve nas drastične promjene u budućnosti očekuju prema mišljenju Billa Gatesa?

dijelite

bill gates

 

Tempo kojim se mijenja svijet oko nas pomalo nas zastrašuje, ali s druge strane čini ponosnim na dostignuća koja smo kao ljudska rasa napravili u posljednjih 50ak godina. Tehnologija koju smo uveli u naše živote, promijenila je našu svakodnevicu u totalu. Sada ne možemo zamisliti život bez pametnih telefona, interneta i ostalih tehnoloških novotarija koje redovito koristimo.

Zbog svega navedenog s pravom se pitamo što nas sve očekuje u budućnosti? Da li će tehnologija dovesti do globalno sretnije stanovništva ili će uništiti naše zdravlje i ponašanje? Može li robotika postati kvalitetan nadomjestak za ljudski rad i ponašanje ili će razvoj umjetne inteligencije dovesti to dominacije robota nad ljudskim rodom? Mnoštvo je pitanja, a na dio njih odgovore je nedavno dao jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, poznati tehnološki vizionar – Bill Gates.

Gates je progovorio o stvarima za koje smatra da će promijeniti našu budućnost. Također, iznio je stvari za koje se nada kako će uskoro postati stvarnost i tako spasiti svijet i učiniti ga boljim mjestom za život.

Bill Gates smatra kako je za bolju čovjekovu budućnost nužno proizvesti cjepiva koja će imati duži rok trajanja. Jedan od načina kako to osigurati jest proizvesti bolje hladnjake, koji će održati temperaturu i kada ne bude striju. Znanstvenici su trenutno na tragu takvog otkrića. Hladnjak bi trebao održati nisku temperaturu i u trenucima kada ne bude spojen na električnu mrežu.

Druga važna stvar koju Bill Gates smatra bitnom za budućnost čovjeka biti će editiranje gena. Naime, čovjek bi u budućnosti trebao imati sposobnost uzeti DNK bolesne osobe i ukloniti gene koji omogućuju razvoj bolesti. Na taj način moglo bi se ukloniti mnoštvo bolesti koje danas poznajemo.

Umjetna inteligencija trebala bi igrati značajnu ulogu u čovjekovom budućem životu. Već nas danas okružuje puno uređaja koji u pozadini imaju implementiranu umjetnu inteligenciju, a da toga nismo ni svjesni. Ekspanzija umjetne inteligencije u pametne telefone već je započela, a trebala bi donijeti mnoštvo promjena u našim životima.

U budućnosti bismo trebali iskorijeniti u potpunosti korištenje fosilnih goriva, čime bi se sačuvala priroda i osigurala povoljnija i ekonomičnija upotreba energije. Velike tvrtke auto industrije već su započele proces prebacivanja na električnu energiju, no to je tek majušni korak u smjeru pozitivnih promjena. Bill nagoviješta kako nas očekuje vrlo zanimljiva budućnost, prepuna inovacija i promjena ne koje možda još nismo ni spremni.

 

 

Piše: M.Ž.

pcchip.hr

dijelite

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *