Raste broj žrtava talibanskog napada u Kabulu, 95 je mrtvih i gotovo 200 ranjenih

dijelite

 

BROJ ljudi ranjenih u eksploziji autobombe u Kabulu popeo se na 191, a poginulih je i dalje 95, rekli su mjesni čelnici u nedjelju, dan nakon atentata koji je izazvao bijes i ogorčenje na društvenim mrežama, a američki predsjednik Donald Trump pozvao je sve zemlje u odlučnu akciju protiv talibana i onih koji ih podupiru.
“Među ranjenima su 182 muškarca i devet žena”, rekao je Wahidullah Majroh, glasnogovornik afganistanskog ministarstva zdravstva na tiskovnoj konferenciji.
Napad se dogodio u jednoj od najzaštićenijih ulica
Napad pomoću vozila hitne medicinske pomoći s eksplozivom, za koji su odgovornost preuzeli talibani, dogodio se u središtu prijestolnice, u jednoj od najzaštićenijih ulica u Kabulu jer su u njoj brojne ustanove – ministarstvo unutarnjih poslova, ured Europske unije, djevojačka gimnazija Malalai, Visoko vijeće za mir te švedsko i indijsko veleposlanstvo.
Ovo je jedan od najtežih napada na Kabul zadnjih godina i treći u tjedan dana, nakon napada na hotel Intercontinental 20. siječnja i na nevladinu organizaciju Spasite djecu u Jalalabadu, u srijedu.

Trump pozvao na “odlučno djelovanje”
Američki predsjednik Donald Trump pozvao je na “odlučno djelovanje” protiv talibana koji su preuzeli odgovornost za napad u Kabulu.
“Osuđujem kukavički napad autobombom koji se danas dogodio u Kabulu i u kojemu su poginuli deseci nedužnih civila i ranjene stotine”, rekao je Trump u priopćenju. “Sve zemlje moraju sada odlučno djelovati protiv talibana i infrastruktura koje ih podupiru”, istaknuo je.
“Rat protiv terora neće se dobiti molitvom i objavama (osude) na Twitteru. Vlada mora uzvratiti pokroviteljima terorizma na isti način”, rekao je Afganistanac Sulejman na Twitteru.
Ne imenujući izravno Pakistan, većina korisnika interneta upire prstom u susjedni Pakistan koji optužuju da financira i pruža utočište talibanima i terorističkoj mreži Hakani koju glasnogovornik vlade optužuje za napad u Kabulu.

dijelite

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *