Stvari koje obavezno trebate učiniti nakon što ste instalirali ”svježi” Windows 10 OS

dijelite

da li pc podržava windows 10

 

Windows 10 je u usporedbi sa ostalim, prijašnjim interacijama Microsoftovih operacijskih sustava pravi gorostas. Nakon što ste prošli kroz postupak pripreme prije same instalacije i nakon što ste na svoje računalo konačno instalirali ”svježu” kopiju Windowsa 10, to naravno nije sve. Postoje još neke stvari koje spadaju pod ono ”must do” ili koje se trebaju učiniti (možda je ovdje riječ ”morati” malo presnažna).

U nastavku ovoga članka ćemo opisati neke od najvažnijih stvari koje bi svaki korisnik Windows 10 operacijskog sustava trebao učiniti na svome računalu nakon same instalacije. Naravno, ove stvari koje ćemo opisati u nastavku nisu obavezne, odnosno ”vaši” Windowsi 10 mogu i bez njih funkcionirati. Ipak, ako želite da Windows 10 na vašem računalu radi što je bolje moguće, sa što je manje moguće grešaka i bugova, onda bi bilo dobro pročitati i primijeniti ono što ćemo napisati u nastavku.

 

windows 10 update

Nadogradite (ili provjerite postoji li dostupna nadogradnja) instalirani Windows 10

Nadogradnja sustava, pogotovo kada se govori o nadogradnji Windowsa jest nešto što velik broj korisnika nekako pokušava izbjeći. Razloga za takvo što ima zaista jako puno. Neki od njih se odnose na to da svaki puta kada samo pokrenemo potragu za dostupnim nadogradnjama cijeli sustav (uključujući i računalo) se značajno uspori.

Stvari postaju još i sporije nakon što sustav pronađe dostupne nadogradnje i nakon što ih vi kao korisnik odobrite za skidanje i daljnju instalaciju. U slučaju da se to dogodi, jedino što vama kao korisniku tada preostaje jest da svoje računalo ostavite ”na miru” nekih sat, dva (tri) ne bi li se sve nadogradnje na ispravan način instalirale.

Možda ste se susretali i vjerojatno ste barem nešto čuli vezano uz nadogradnju koja se zove Creators Update i Fall Creators Update. Zbog svega ovoga postupak nadogradnje Windowsa 10 vam se možda još i više zamjerio. Ipak, postoje dva razloga zbog kojih bi bilo poželjno i dobro, bez obzira na sve, ipak skinuti i instalirati te nadogradnje. Ono se odnose na popravke bugova u sustavu (ili grešaka) i nadogradnje u pogledu sigurnosti.

Ono što nikako ne želite jest ostaviti svoje računalo nezaštićeno, jer danas je internet jednostavno preopasno mjesto da bismo stvari jednostavno prepustili slučaju. Nadograđivanje baze podataka na najnoviju dostupnu verziji će vaš sustav, a samim time i vaše računalo, dodatno štititi i čuvati od različitih vrsta mrežnih opasnosti i rizika.

nadogradnja windows 10

Kako potražiti nadogradnje za Windows 10 i kako ih instalirati? Jednostavno.

  • Kliknite na Start, potražite Windows Update – Windows Update Settings.
  • Kliknite na Check for Updates i pustite neko vrijeme neka vaše računalo pretraži ima li kakva dostupna nadogradnja. Ako ste tek nedavno instalirali Windows 10 ono što je vrlo vjerojatno jest to da postoji puno dostupnih nadogradnji koje samo čekaju na instalaciju.
  • Odaberite nadogradnje, čekajte neka se one skinu i instalirajte ih.

 

Instalacija najnovijih drivera je isto tako ono što biste trebali učiniti

Driveri ili pogonski programi su dijelovi sustava ili programi koji se brinu oko toga kako će koja komponenta koja je spojena na vaše računalo raditi. Drugim riječima, ono što driveri čine jest to da oni ”dopuštaju” Windowsu komunikaciju sa hardverom bez da Windows OS uopće ”zna” kako je hardver sam po sebi osmišljen i programiran.

Driveri (ovdje govorimo o službenim) su programi koje svaki ovlašteni developer ili proizvođač stavlja ili na pokretni medij (DVD) ili na vlastitu internetsku stranicu, ne bi li odande korisnici mogli u svako doba imali pravo pristupa na određeni driver. Danas je puno rjeđa praksa da proizvođač službene drivere stavlja na DVD disk, a puno je češće da sve drivere postavi na svoje službene stranice.

windows 10 driveri

Zbog čega je dobro uvijek imati najnovije drivere? Pa iz razloga što niti driveri, baš kao niti bilo što drugo, nije bez greške. Kada govorimo o tehnologiji, onda treba imati na umu kako je sve, bez obzira radi li se o recimo mišu ili o pokretnom programu za tipkovnicu, podložno greškama. Da se te greške ne bi dogodile i da nas ne bi ometale u našem radu, dobro bi bilo na računalu uvijek imati instalirane najnovije drivere. Ovo se pogotovo odnosi na drivere za grafičku karticu, procesor i slične hardvere. Najnoviji driveri će vašem računalu uvijek osigurati optimalan rad i najbolju moguću funkcionalnost koju određeni driver daje.

 

Postoje programi bez kojih se danas ”ne može”. Jedan od takvih je antivirusni program.

Ako idete na internet, a danas nema korisnika koji ima računalo, a da s njime ne ide na internet, onda bez solidnog antivirusnog programa ne bi bilo dobro niti pokušavati pregledavati internetske stranice. Razlog je naravno taj što je danas internet, po pitanju različitih opasnih programa i kojekakvih pokušaja hakerskih napada, vrlo opasno mjesto. Ako nemate barem minimalno znanje o tome i barem nekakav antivirusni program, šanse da se vaše računalo zarazi nekim štetnim programom, ili gore – da vam netko ukrade vaše osobne podatke, je vrlo velika.

najbolji antivirus bitdefender

Iz tog razloga je instalacija antivirusnog programa svakako ”must have”. Ono što je dobro jest to da danas postoji dobar broj kvalitetnih, a besplatnih antivirusnih programa koji će vašem računalu pružiti adekvatnu zaštitu od internet opasnosti. Navedimo samo neke: Avast, AVG, Avira, BitDefender. Osim antivirusnog programa na svoje računalo možete instalirati i program koji će vam služiti za čišćenje računala, za defragmentaciju diskova, brisanje kolačića i općenito – program uz pomoć kojeg će vaše računalo još više dobiti na sigurnosti. Ovo nije toliko važno kao antivirusni program, ali isto tako može dobro doći.

 

 yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7

Neki dobar internetski preglednik, program za slušanje/gledanje medijskog sadržaja i ”utility” program – sve ovo nije nužno, ali je vrlo korisno

Windows 10 dolazi sa predinstaliranim Edge internetskim preglednikom. Koliko je taj preglednik dobar ili nije, u to neću ovdje ulaziti, samo ću reći da postoje puno bolji i kvalitetniji preglednici, kao što su recimo Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera i slični. Ako želite pregledavati internetski sadržaj na najoptimalniji način, instalacija dobrog internet preglednika bi trebao biti vaš idući korak.

vlc player

Slušate glazbu? Gledate filmove? Niste zadovoljni sa predinstaliranim programima? Nema problema. Programi kao što su WinAmp ili BS Player (GOM i VLC Media Player isto tako) će vam u ovome pomoći. Još jedna stvar koju bi bilo dobro da imate na svome računalu jest WinRAR ili neki sličan program. S obzirom na to da se danas datoteke arhiviraju češće i više nego prije, WinRAR vam može biti od velike pomoći (pogotovo ako želite recimo poslati 50 fotografija, preko elektroničke pošte).

Ovo bi bile neke stvari koje bi bilo dobro obaviti što prije nakon što ste na svoje računalo instalirali ”svježu” verziju Windows 10 OS-a. Naravno, ovdje se mogu navesti još neke stvari, kao što su različita ”tweakanja” Windows opcija, ali to ipak nije toliko nužno.

 

 

 

Piše: S.M.

izvor: pcchip.hr

dijelite

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *