BMW zaustavlja proizvodnju sportskog M3

dijelite

BMW zaustavlja proizvodnju sportskog M3

 

AKTUALNA generacija modela M3 još uvijek je jedan od najboljih vozačkih automobila, no godine više ne može skrivati.
Barem kad su u pitanju ekološke karakteristike motora. NEDC (New European Driving Cycle) od 1. lipnja mijenja nova regulativa poznata kao WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure), a to znači još rigoroznije standarde. U slučaju M3 to bi značilo ugradnju filtra čestica, a u BMW-u na to nisu spremni, piše BMW Blog.
Stoga će BMW zaustaviti proizvodnju M3 generacije F80 već u svibnju ove godine, nekoliko mjeseci ranije od planiranog. Zanimljivo je da će M4 Coupe i Cabrio dobiti spomenuti filtar i zadržati se u proizvodnji i nakon stupanja novih standarda na snagu.
Razloga za brigu nema jer uskoro dolazi nova serije 3, a onda i M3. Nekoliko prototipa već je uočeno na cesti, a većina se slaže kako će u igri biti 3.0 twin-turbo šestcilindraš do 500 KS. No ne nadajte se novom M3 prije jeseni 2019. godine, što u prijevodu znači da bi aktualna generacija mogla postati tražena roba na tržištu rabljenih sportaša.
Gasi se i M550i?
Lošim vijestima tu nije kraj jer najnovije informacije govore kako ista sudbina čeka i seriju 5, odnosno M550i xDrive koji također neće udovoljiti novim standardima. Stoga, ako ste se nameračili na moćnu peticu, dodajte još koji euro i riskirajte M5.
index auto

dijelite

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *