Jeste li pogledali novu hit seriju koju baš svi preporučuju?

dijelite

 

NOVA Netflixova serija “Altered Carbon” možda nije omiljena među kritičarima, ali publika je obožava.

Seriji nastaloj prema romanu Richarda Morgana možete u trenu pronaći bezbroj nedostataka, ali puno ćete teže pronaći zabavniju seriju (posebno ako ste ljubitelj SF-a). Ukratko, “Altered Carbon” djeluje kao televizijska verzija “Blade Runnera”, a samo je to više nego dovoljno da privuče fanove znanstvene fantastike.

 

O čemu se radi?

Radnja serije smještena je u budućnost u kojoj se ljudska svijest prebacuje iz jednog tijela u drugo kroz proces koji se naziva “sleeving”, omogućujući ljudima da uskrsnu, ali u drukčijem izdanju. Takeshi Kovacs (Joel Kinneman) bivši jer supervojnik koji je poginuo nakon što se okrenuo protiv kolega iz posebne postrojbe u službi Protektorata i pridružio se pokretu otpora. Dvjesto godina kasnije, vraća se kako bi bogatom Leurensu Bancroftu pomogao da riješi vlastito ubojstvo.

Kao što smo već napisali, serija mnogo toga duguje kultnom “Blade Runneru”. Za početak, tu je smrknuti glavni lik u dugom baloneru koji tumara prljavim ulicama prepunim grafita i reklama, u potrazi za istinom koja mu je neprestano izvan dosega. I premda će mnogi istog trena prepoznati utjecaje (od kultnih “Blade Runnera” i “Matrixa” do ne toliko kultnog “Freejacka”), tvorci serije posuđuju sa stilom, a sve se ne svodi na reciklažu već u moru posveta možete pronaći i malo svježih ideja.

 

 

Ništa novo, ali izgleda spektakularno

 

Iako smo dio ovih motiva već vidjeli u različitim oblicima, ideja o novoj tehnologiji i društvenom poretku i dalje djeluje svježe. Radi se o svijetu u kojem svatko može biti besmrtan, ali taj luksuz pripada najbogatijima koji imaju pristup najkvalitetnijim tijelima, dok su ostali osuđeni na ono što si mogu priuštiti. Ako ste siromašni, bolnica će vas smjestiti u staro tijelo. Najbogatiji od najbogatijih žive najdulje i izgradili su vlastiti raj u neboderima visoko iznad oblaka i nižih slojeva prepunih kiše i smoga.

Futuristi poput Raya Kurzweila odavno raspravljaju o svijetu u kojem će biti moguće pohraniti našu svijest u računala koja će nam omogućiti digitalnu besmrtnost, a to je tema kojom se odlično pozabavila i serija “Black Mirror”. Međutim, u prvoj sezoni autori se nisu imali prilike razmahati s idejom mijenjanja tijela i digitalne svijesti.

Dobivamo tračke onog što bi nas moglo čekati u nadolazećim sezonama pa ne treba očekivati pretjerano slojevite rasprave o onome što definira čovjeka i njegov život. S druge strane, dobit ćete kvalitetan i akcijom (i seksom) nabijeni dodatak cyberpunk žanru zbog čega ćete lakše pretrpjeti plitkost.

 

 

 

Skup projekt s nesigurnom drugom sezonom

 

Ujedno, radi se i o jednoj od najskupljih prvih sezona u povijesti televizije, a govorimo o rangu serija kao što je “Igra prijestolja”, pa ne bi bilo pretjerano pretpostaviti da se budžet približio cifri od sto milijuna dolara.

O drugoj sezoni još se uvijek ne raspravlja, ali glavni glumac Joe Kinnaman tvrdi da se vjerojatno neće vratiti: “Mislim da ne. Nemamo pojma o čemu će se raditi u drugoj sezoni, ali pretpostavljam da će pratiti druge dvije knjige čija se radnja odvija na drugim planetima, drugim svjetovima i moja je pretpostavka, iako ne znam, da će biti riječi o antologijskoj seriji u kojoj će možda samo nekoliko likova prijeći u drugu sezonu. No, nitko nema pojma o čemu se radi u drugoj sezoni.”

Iako Netflix u praksi često daje zeleno svjetlo drugim sezonama, postoji mogućnost da to neće biti slučaj s “Altered Carbon”. Razlog nije samo visok budžet, već i relativno slab odjek u javnosti (koji je dodatno narušen raspravom o filmu “The Cloverfield Paradox” koji je Netflix objavio tijekom Super Bowla).

Najjednostavnije rečeno, Netflixovi projekti znaju se međusobno požderati, a tržište je već ionako prezasićeno sadržajem. Na kraju krajeva, ni nastavak “Blade Runnera” nije bio hit kakav su mnogi očekivali.

Što god odlučili, činjenica je da se radi o seriji koja vam ne bi smjela promaknuti, a hoće li to biti dovoljno za njezin nastavak – vidjet ćemo.

 

index.hr

dijelite

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *