TRUMP PRIPREMA VOJNU INTERVENCIJU U SIRIJI? Na pomolu udar na ruskog saveznika Asada: ‘Oni i dalje napadaju vlastiti narod kemijskim oružjem’

dijelite

 

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa spremna je ponovno vojno djelovati protiv sirijske vlade ako bude potrebno zbog upotrebe kemijskog oružja za koje strahuje da Damask razvija, otkrili su u četvrtak visoki američki dužnosnici.

Snage odane sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu nastavljaju s povremenom upotrebom kemijskog oružja u manjim količinama od smrtonosnog napada prošlog travnja koji je uzrokovao američki napad projektilima na sirijsku zračnu luku, rekli su dužnosnici.

Karakteristike nedavnih napada pokazuju kako Sirija potencijalno razvija novo oružje i metode upotrebe.

Ako međunarodna zajednica ne bude brzo djelovala kako bi stvorila pritisak na Asada, sirijsko kemijsko oružje bi se moglo proširiti izvan te države i možda čak i u Sjedinjene Države, tvrdi jedan od dužnosnika koji su htjeli ostati anonimni.

Vjeruje se da Asadova vlada drži zaliku kemijskog oružja usprkos američko-ruskom dogovoru pod kojim ga je Damask 2014. trebao predati na uništenje, ističu dužnosnici.

Ponovili su nedavnu optužbu državnog tajnika Rexa Tillersona koji je rekao da je Rusija, Asadov saveznik u sirijskom sukobu, djelomično odgovorna za izostanak implementacije zabrane kemijskog oružja. Rusija je to odbacila, a sirijska vlada tvrdi da nije izvodila te napade.

 

 

izvor: jutarnji

dijelite

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *