Recenzija: Sony Xperia XZ Premium

dijelite

Sony Xperia XZ Premium recenzija

 

Sony Xperia XZ Premium je pametni telefon koji je u trenucima predstavljanja bio prvi pametni telefon koji je koristio procesor Snapdragon 835. Uz to što je u njemu bio ugrađen napredni procesor, kao posebnost ovo pametnog telefona svakako vrijedi istaknuti izgled.

Naime, telefon je napravljen gotovo u potpunosti od materijala koji reflektira boje, tj. cijeli telefon je zapravo ogledalo (u doslovnom smislu). Xperia XZ Premium pripada top klasi pametnih telefona i kao takva pokazala se vrlo dobrom u radu, no ipak ima i jednu manu koja je više subjektivne prirode.

 

sony xperia xz premium recenzija telefona 1

Sony Xperia XZ Premium: Dizajn

I dok se tržište što više nastoji približiti dizajnu gdje se na prednjoj strani u prvi plan gura zaslon, kod Sonyja je još uvijek politika dizajna drugačija. Oni ne samo da se ne trude prekriti što više površine prednje strane zaslonom, već zadržavaju svoj dizajn koji se proteže unatrag nekoliko posljednjih modela. Gotovo da nema neke značajnije razlike, što u pravilu znači da je na prednjoj strani ponovno ostavljeno puno slobodnog prostora iznad i ispod zaslon koji doslovno zjapi prazan.

I prednja i stražnja strana uređaja prikrivene su staklom, koje je zaštićeno Gorila Glassom 5. Sve je zajedno povezanu u cjelinu metalnim obrubom, koji također poprima značajke ostatka telefona. Ovim telefonom vrlo vjerojatno će u velikoj mjeri biti zadovoljne pripadnice ženskog spola jer je cijeli telefon jedno veliko zrcalo. U svakom trenutku možete se pogledati u telefon i popraviti frizuru, šminku ili bilo što drugo. Nekima će vrlo vjerojatno ovakav dizajn smetati, no ima neki šarm koji ga razlikuje od ostalih telefona na tržištu.

Zamjerka ide za dizajn prednje strane telefona, gdje je ponovno ostavljeno jako puno slobodnog prostora iznad i ispod zaslona. To ne izgleda vizualno baš najspretnije, ali i remeti malo rad na uređaju jer vam se čini da je uređaj većih dimenzija nego što zapravo jest. Na prednjoj strani nalazi se zaslon veličine 5.5 inča. Iznad zaslona smještena je selfie kamera, senzori, LED lampica za obavijesti, logotip Sonyja i zvučnik. Ispod zaslona nalazi se samo zvučnik, čija frontalna pozicija daje ugodan osjećaj slušanja zvuka.

Bočna strana uređaja lagano je zaobljena što daje ugodan osjećaj držanja uređaja u ruci. Valja napomenuti kako je prijelaz iz staklenih površina u obrub vrlo kvalitetno odrađen pa gotovo da se prijelaz i ne primijeti. Standardno, na lijevom boku nalazi se ladica za nano SIM i microSD karticu, koja je malo većih dimenzija nego što smo to navikli kod ostalih uređaja. Desni bok uređaja sadrži tri tipke: otprilike u sredini boka nalazi se tipka za uključenje uređaja, malo iznad nje tipka za podešavanje glasnoće, dok je pri dnu uređaja smještena tipka za fotografiranje.

Na donjem bridu uređaja smješten je USB C utor te glavni mikrofon, dok se na gornjoj strani nalazi još jedan dodatni mikrofon kao i utor za slušalice. Vrijedi spomenuti kako su gornji i donji brid u potpunosti ravani pa tako izostaje ono standardno zaobljenje koje daje ugodan osjećaj držanja uređaja u ruci.

Stražnja strana uređaja nešto je što ovaj uređaj razlikuje od ostalih na tržištu. Naime, možemo slobodno reći kako je sa stražnje strane smješteno jedno veliko zrcalo. Radi se zapravo o cijeloj stražnjoj površini koja je napravljena na način da bude jedno veliko zrcalo. Kamera je smještena u gornji lijevi kut, što može donekle otežavati fotografiranje zbog držanja telefona. Desno od kamere nalazi se LED bljeskalica te laserski autofokus. U sredini stražnje strane smješten je Sony logotip, kao i NFC pristupna točka.

Koliko god dizajn ovog uređaja izgleda impresivno zbog velikih staklenih površina, toliko ponovo bode u oči činjenica da ima puno slobodno prostora iznad i ispod zaslona na prvoj strani uređaja. Nekako se dobiva dojam kao da Sony pomalo kaska u dizajnerskom smislu za konkurentima, a sve zbog toga jer se ne želi riješiti (tradicionalnog) dizajna kojeg već neko vrijeme forsira na uređajima. Ono što treba istaknuti jest i kako se telefon vrlo brzo prlja, odnosno na stražnjoj se strani vidi svaki dodir prsta i ruke.

 

 

 yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7

Sony Xperia XZ Premium: Zaslon

Sony Xperia XZ Premium opremljena je impresivnim zaslonom veličine 5.5 inča. Impresivnim iz razloga što je dostupna rezolucija od 2160×3840 inča, čime se postiže 807 ppi. Generalno, ova rezolucija zvuči impresivno, a ono što razlikuje ovaj uređaj od prethodnika je što je ta rezolucija stalna i ne može se podešavati.

Uređaj podržava i HDR sadržaj, no u konačnici običan korisnik teško može golim okom vidjeti neke značajnije razlike u prikazu zaslona. Čitljivost pod kutem je odlična, prikaz boja kvalitetan, a osvjetljenje je na zadovoljavajućoj razini. Također, dio opcija zaslona moguće je mijenjati u postavkama, a zaslon omogućuje korisnicima i rad u rukavicama.

 

 

 yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7

Sony Xperia XZ Premium: Kamere

Stražnja kamera dolazi s 19 MP Motion Eye senzorom, koji dolazi s otvorom blende od f/2.0. Dakako, tu je i hibridni autofokus, EIS stabilizacija, a moguće je snimati video materijale u 4K, kao i usporene video materijale na 960fps.

Sučelje kamere uglavnom je isto kao i na prošlim modelima Sony uređaja. Veliki dio navigiranja sučeljem moguće je odraditi gestama, a sučelje nudi mnoštvo mogućnosti i jednostavan rad. Pomalo zbunjuje činjenica da je 4K video izdvojen u zasebnu cjelinu, što ponekad može bit i dobro. U osnovi sučelje pruža podešavanje postavki i jednostavan ulazak u galeriju, a klizanjem prstom moguće je birati između različitih načina snimanja. Također, vrlo je jednostavno podesiti jačinu blica i prebaciti se na selfie kameru.

Uređaj i ovog puta nudi Univerzalno automatski način snimanja, koji vam omogućava fotkanje u 4:3 formatu (19MP) i u 16:9 formatu (17MP). Ručni način rada omogućiti će vam podešavanje balansa bijele boje, duljinu ekspozicije, ISO, upravljanje fokusom, itd.

Snimanje usporenog videa zahtijevati će određenu prilagodbu, jer se treba naviknuti na to kako funkcionira taj način rada kamere. Naime, na 960 sličica u sekundi moguće je snimiti 6 sekundi usporenog videa. Uz SloMo video, Sony vam nudi i snimanje 4K, 1080p na 60 i 30 fps, ali i 720p videozapise.

Generalno, fotografija snimljene na danjem svijetlu izgledaju odlično, a ne može se pronaći ni neka velika zamjerka za fotografije snimljene u slabijim svjetlosnim uvjetima. Bez obzira na to što je otvor blende malen i što nedostaje optička stabilizacija, Sony ovom kamerom može konkurirati sličnim uređajima na tržištu.

Evo nekoliko primjera fotografija snimljeno Sony Xperia XZ Premium: 

Sony Xperia XZ Premium test kamere

Sony Xperia XZ Premium test kamere Sony Xperia XZ Premium test kamere Sony Xperia XZ Premium test kamere Sony Xperia XZ Premium test kamere

 

 

Prednja kamera donosi 13 MP, a otvor blende je također F/2.0. Ova se selfie kamera pokazala dobrom u snimanju fotografija, ali i video materijala na 1080p, posebice kada su uvjeti pogodni za rad. Sve u svemu, pohvale idu Sonyju za kamere.

 yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7

Sony Xperia XZ Premium: Softver

Što se tiče softverskog dijela, Sony i dalje slijedi svoje dosadašnje navike pa je tako Android sustav prekriven Xperia UX sučeljem. Uređaj pokreće Android 7.1.1, što trenutno nije najnovije što tržište nudi, no softverski dio funkcionira sasvim solidno. Treba naglasiti kako je Xperia UX sučelje kod ovog modela vrlo lagano i brzo, čime uređaj skuplja pozitivne poene i na tom području.

Zaslon zaključavanja prikazuje veliki sat, koji je upotpunjen najnovijim obavijestima te kraticom do kamere i Google Now. Sustav podržava razne teme, a preslagivanje aplikacija moguće je uz pomoć prečaca, widgeta i mapa. Centar za obavijesti otvara se potezanjem statusne trake prema dolje, gdje je moguće podešavati osnovne postavke poput Bluetootha, WiFi-ja, osvjetljenja, itd.

Na uređaju dolazi predinstaliran standardni skup aplikacija, koje omogućuje obavljanje gotovo svih važnijih zadataka koje korisnik poželi. Posebno vrijedi istaknuti kvalitetan Album koji na jednom mjestu sakuplja sve vaše uratke, te Glazba koja funkcionira vrlo dobro. Jasno, velike zasluge ovdje idu frontalno postavljenim zvučnicima, koji su već nekoliko modela jedna od velikih prednosti Sony uređaja.

Softverski dio podržan kvalitetnim hardverskim performansama omogućuje nesmetano korištenje svih aplikacija, ali i igranje igara na telefonu. Od kolekcija naprednih aplikacija vrijedi istaknuti Movie Creator koji služi za kreiranje filmova, TrackID koji će omogućiti prepoznavanje pjesama koje se reproduciraju, LifeLog digitalni dnevnik, itd.

 

 

 yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7

Sony Xperia XZ Premium: Performanse

U srcu uređaja kuca Snapdragon 835 procesor s osam jezgri koji radi na 2.0 GHz. Uređaj posjeduje 4 GB radne memorije, dok je korisnicima dostupno 64 GB mjesta za pohranu (plus microSD kartica). Što se tiče grafike, tu je Adreno 540 čip koji se pokazao vrlo kvalitetnim i uređaj funkcionira sasvim dobro.

Za razliku od nekih drugih Sony modela, ovog puta je u uređaj ugrađena baterija dosta dobrog kapaciteta od 3230 mAh. S obzirom na činjenicu da uređaj ima zaslon od 5.5 inča i da podržava 4K, autonomija se pokazala zadovoljavajućom. Na nekom srednjem opterećenju uređaj može izdržati jedan dan korištenja, a moguće je da i ostane dio kapaciteta baterije na kraju dana nepotrošen. Uz dobru izdržljivost, uređaj nudi i brzo punjenje Quick Charge 3.0. Također, moguće je koristiti i sustav STAMINA koji produžuje trajanje baterije i štedi energiju uređaja prilikom rada.

Kvaliteta poziva je na visokoj razini, a surfanje internetom na 4G mreži je također brzo. Sustav GPS se pokazao vrlo točnim i brzim, a lokaciju je bez problema nalazio u vrlo kratkom roku. Isto tako, vrijedi pohvaliti i čitač otiska prsta koji se nalazi na tipki za uključenje, koji funkcionira precizno i pouzdano.

Možemo zaključiti kako su hardverske kvalitete na razini koju i očekujemo od pametnog telefona ovog cjenovnog razreda. Sve zajedno upotpunjeno je i kvalitetnim softverskim rješenjem, koje omogućuje nesmetano i kvalitetno korištenje uređaja u raznim prilikama.

 

 

sony xperia xz premium recenzija telefona 8

Zaključak

Sony je ovim pametnim telefonom još jednom dokazao kako ima sjajnu perjanicu i u području telefona višeg cjenovnog razreda. Uređaj je opremljen mnogobrojnim naprednim hardverskim i softverskim rješenjima, koja korisniku omogućuju kvalitetan rad.

Cijena od oko 5500 kuna je sasvim razumljiva s obzirom na kvalitete koje ovaj telefon donosi. Prije svega vrijedi istaknuti upečatljiv i kvalitetan dizajn koji će malo koga ostaviti ravnodušnim. Tu su i sjajne kamere koje omogućuje mnoštvo različitih načina snimanja, a prije svega izdvaja se 4K i SloMo. Kvalitetan i brz softver upotpunjuje cijelu priču i tako Sony Xperia XZ Premium telefon čini pametnim odabirom za korisnike.

 

Specifikacije Sony Xperia XZ Premium

  • Zaslon: 5,5” IPS LCD 2160 x 3840 (~807 ppi) Gorilla Glass 5
  • CPU: 8x Snapdragon 835 @ 2,0 GHz
  • GPU: Adreno 540
  • RAM: 4 GB
  • Podatkovni prostor: 64 GB + microSD do 256 GB
  • Kamere: 19 MP; f/2.0; EIS; hibridni prediktivni autofokus; LED; 4K; 960fps Slo Mo 13 MP; f/2.0; 1080p
  • Povezivost: 4G; WiFi; Bluetooth; GPS; Wi-Fi hotspot; NFC
  • Baterija: Li-Ion 3230 mAh integrirana; Quick Charge 3.0
  • Operativni sistem: Android 7.1.1 + Xperia UI
  • Cijena: oko 4.200,00kn

Piše: M.Ž.

pcchip.hr

dijelite

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *