Ovo je električni minibus bez vozača koji će uskoro voziti u Beču

dijelite

FOTO Ovo je električni minibus bez vozača koji će uskoro voziti bečkim ulicama

 

TESTNA faza je u tijeku, a puštanje u promet nove linije najavljeno je za 2019. godinu, priopćili su iz Eurocomm-PR-a Zagreb, inozemnog ureda grada Beča.

Vozni park bečkog poduzeća za javni prijevoz bogatiji je od prije nekoliko dana za dva nova autonomna autobusa na električni pogon. Projekt je financiralo Austrijsko ministarstvo prometa, a njegov je nositelj bečko poduzeće za javni prijevoz “Wiener Linien”.

U projekt su uključeni i Austrijski tehnološki institut “AIT” (Austrian Institute of Technologie), Kuratorij za sigurnost u prometu “KFV” (“Kuratorium für Verkehrssicherheit”), Organizacija za kontrolu kvalitete “TÜV Austria”, Siemens AG Österreich te francuski proizvođač autobusa “Navya”.

Cilj projekta je u novoizgrađenoj bečkoj gradskoj četvrti Aspern uvesti autobusnu linija s autobusima bez vozača koja može funkcionirati u realnim uvjetima – sa stalnim autobusnim stanicama, redom vožnje i pravim putnicima.

 

 

 

 

Razvoj senzorike pri tome podjednako je važan koliko i prihvaćanje ovakvog načina transporta od strane putnika, neophodni pravni okvir te sigurnost korištene tehnologije.

Testiranje autonomnog mini-busa s električnim pogonom na području Asperna već je započelo, a planirano je da nova autobusna linija u promet bude puštena početkom 2019. godine.

U proizvodnju dvaju autonomnih autobusa koji mogu zaprimiti do 11 putnika uloženo je 1,5 milijuna eura. Autobus se u automatskom modu može kretati brzinom od 20 km/h, a njegovo maksimalno vrijeme rada iznosi 9 sati.

 

 

 

 

index auto

dijelite

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *