“Protestant u plamenu” najmoćnija je fotografija godine

dijelite

 

 

FOTOGRAF agencije France-Presse Ronaldo Schemidt dobitnik je prestižne nagrade za novinarsku fotografiju godine (World Press Photo of the Year) za sliku maskiranog venezuelanskog prosvjednika koji se zamalo pretvorio u buktinju.

Schemidtova fotografija, snimljena prošle godine u Caracasu tijekom nasilnih sukoba interevntne policije i prosvjednika protiv predsjednika Nicolasa Madura, simbolizira zemlju u plamenu i izaziva snažne emocije, ocijenili su suci.

Schemidt, koji inače živi u Meksiku, za AFP je pratio te prosvjede u svibnju 2017. U jednom trenutku 28-godišnji Victor Salazar i njegovi prijatelji pokušali su uništiti policijski motocikl, ali im je njegov spremnik s gorivom eksplodirao u lice.

“Osjetio sam eksploziju iza svojih leđa, okrenuo se i počeo snimati naslijepo”, ispričao je Schemidt.

Kamerom je uhvatio gorućeg Salazara dok je trčao prema njemu. Mladić je na koncu preživio incident s opekotinama drugog stupnja.

“Fotografija je klasik goleme energije i dinamike”, kazala je predsjednica žirija Magdalena Herrera. “Ima boje, ima snagu, pokret i odličnu kompoziciju. Odmah budi emocije”, dodala je.

Schemidtu (46) ova nagrada je gorko-slatka. On je Venezuelanac koji je prije 18 godina napustio zemlju. “Imam miješane emocije. Znam kroz što Venezuela prolazi”, kaže.

Njegova obitelj također proživljava hiperinflaciju i oskudicu koje izazivaju nasilne prosvjede u zemlji. U lanjskim četveromjesečnim uličnim prosvjedima poginulo je 125 ljudi.

Prihvaćajući nagradu, Schemidt je rekao da je posvećuje “svojoj obitelji i narodu Venezuele”. Ove su godine suci fotografiju godine birali između 73.000 fotografija koje je poslalo 4.548 fotografa iz 125 zemalja.

 

 

 

 

index black

dijelite

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *