VIDEO: Žena ISIS-ovog džihadista iz SAD-a: “Želim ostati u Siriji”

dijelite

 

BBC je objavio video reportažu o Amerikanki koja više od dvije godine živi s ISIS-ovim džihadistima u Siriji, a sada je prvi put iznijela svoju priču u javnost.
Sam El Hassani ispričala je u razgovoru za medije kako ju je suprug, zajedno s njihovo dvoje djece, prije više od dvije godine odveo u Raku. Džihadisti su njihovog sina iskoristili u zloglasnom propagandom videu u kojem prijete Trumpu.
“Bojište se stalno mijenja. Odjednom čujete metke koji vam lete iznad glave. Izađete kako biste potražili vodu i snajperi počnu pucati u vas. Granate padaju. U ratu smo”, ispričala je Hassani na početku snimke.
“Ti si lud, ja odlazim”
Hassani je otputovala u Siriju u 2015. godini sa suprugom Mousom i dvoje djece. Mousa se pridružio ISIS-u i poslan je u džihadistički kamp za obuku. Završili su u Raki, a Hassani kaže da ju je suprug na prevaru odveo onamo.
“Prvi put sam ga tamo ugledala u središtu Rake na ulici. Imao je ogromnu bradu i pištolj te veliki osmijeh na licu. Prvo što sam mu rekla bilo je: ‘Ti si lud, ja odlazim’. On mi je s tim velikim osmijehom odgovorio: ‘Samo izvoli, možeš pokušati. Ali nećeš uspjeti'”.
“Sve su to laži i propaganda”
Hassani je komentirala i snimku u kojoj su džihadisti iskoristili njenog sina za prijetnje napadom u SAD-u: “To je propaganda. Kao i sve druge njihove snimke. Pokazuju da im je život sjajan u svim tim dobro produciranim snimkama. Sve su to laži, sve je propaganda”.
Njena sestra Lori pokušava odvesti Sam i djecu iz Sirije: “Sam mi je poslala e-mail o svom stanju u Siriji 4. veljače 2017. U njemu je pisalo: ‘Hej Lori, stvarno se nadam da mi možeš pomoći. Ovo bi mi mogao biti zadnji pristup internetu. Skoro svakog dana od 5 do 10 bombi padne oko nas'”.
“Ako se vratimo u SAD, vlada mi može uzeti djecu”
Mousa je kasnije poginuo u jednom od zračnih napada, a Hassani je pobjegla iz Rake s djecom. Uhvatile su ih kurdske snage, a Hassani je rekla da još ne želi otići iz Sirije:
“Sada moram pričekati i razmisliti o tome što je najbolje za moju djecu. Ne želim da me itko požuruje s odlukama. Ne znam hoće li mi vlada pokušati uzeti djecu, a ja sam ih samo pokušavala zaštititi. Ovdje idu u školu, dobivaju hranu i imaju sve. Ako odem u SAD, bankrotirala sam”.
Njezina sestra pokušava uvjeriti američku vladu da dovede djecu kući: “Trebao bi postojati plan za pomoć obiteljima da se vrate iz Sirije. Trebaju li biti kažnjeni zbog toga što tamo odlaze? Svakako. Trebamo li ih zbog toga tamo napustiti? Ne”, zaključila je Lori.
index.hr

dijelite

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *