Želite vratiti svoj Android pametni telefon na tvorničke postavke? Evo što prije toga trebate učiniti!

dijelite

 android tvorničke postavke 696x420

 

Android kao operacijski sustav je iznimno širok i dolazi u jako velikom broju ”pod-verzija”. Ovisno o tome koji uređaj odaberemo dobivamo mogućnost korištenja neke od dostupnih verzija Androida koji je onda ”prilagođen” ovisno o kojem uređaju se radi.

OK, kupili smo neki Android uređaj kojega koristimo svakodnevno i koji u početku radi ”kao nov” i bez greške. Ipak, kako vrijeme odmiče tako se stvari počinju mijenjati. Uređaj više ne radi tako fluentno, a greškice koje su u početku bile sitne i nezamjetne, sada nas uvelike ometaju u pravilnom radu i korištenju uređaja. Kada je grešaka jednostavno previše za normalan rad i normalno korištenje uređaja ili ako jednostavno stvari želite vratiti na početak potrebno je učiniti jedno – sve vratiti na tvorničke postavke.

Ipak, prije nego što to učinimo potrebno je učiniti još neke stvari kako bi nam tvornički reset bio što je moguće ”bezbolniji” i upravo nešto više ćemo o tome govoriti u nastavku ovoga članka!

 

Google Photos

Koristite li Google Photos? Počnite, pogotovo ako želite stvarati sigurnosne kopije prije tvorničkog reseta uređaja.

Ako fotografije koje imate na svom pametnom telefonu želite pohraniti na cloud način pohranjivanja, dobra vijest je ta da postoji zaista jako puno načina kako biste to mogli učiniti. Pohrana na Google Photos je jedan od načina. Aplikacija je već predinstalirana na veliku većinu Android pametnih telefona i kao takva svakom korisniku će omogućiti kreiranje sigurnosnih kopija svih fotografija i videa. Kao dodatak Google Photos unutar sebe ima i pomoćnika koji će sam automatski stvarati kolaže, malene isječke i još puno drugih stvari.

Sve dokle god odaberete postavke visoke kvalitete dobiti ćete mogućnost neograničenog pohranjivanja za fotografije jer će se odabirom visoke kvalitete sve fotografije komprimirati čime će se uštedjeti na prostoru. Nadalje, Googleov algoritam komprimiranja je poprilično dobar zbog čega će svaka fotografija, unatoč tomu što je smanjena, odnosno komprimirana i dalje zadržati visoku kvalitetu.

Nećete primijetiti nikakvu razliku u kvaliteti fotografija čak niti kada zoomirate fotografiju na 100%. Postavke snimanja fotografija u visokoj kvaliteti će omogućiti snimanje fotografija na njihovu originalnu rezoluciju kvalitete sve do 16 megapixela. Bilo koja fotografija koja je rezolucije veće od 16 MP biti će smanjena na do 16 MP. Isto vrijedi i za video. Svaki video koji je recimo 4K kvalitete će biti smanjen na visoku kvalitetu videa u rezoluciji od 1080p.

Naravno, ako snimate 4K video i ako imate neki uređaj koji recimo u sebi ima kameru od 19 MP i pritom biste htjeli sačuvati i video i fotografije u njihovoj uobičajenoj kvaliteti samo trebate odabrati postavke originalne kvalitete. 15 GB mjesta za pohranu ćete dobiti besplatno, s time da se uvijek možete pretplatiti na plan od 100 GB za samo 12 kuna mjesečno (što je u biti gotovo pa ništa).

 

Google Play Music

Pohranjivanje glazbe na cloud način pohrane je još nešto što bi bilo dobro učiniti prije vraćanja na tvorničke postavke.

Ako se niste prebacili na servise za streaming kao što su recimo Google Play Music ili Spotify, vrijeme je da to sada učinite. Dobiti ćete pristup katalogu sa više od 35 milijuna pjesama za samo 58 kuna mjesečno, a uz to moći ćete slobodno skidati pjesme kako biste ih slušali onda kada niste spojeni na internet. Oba ova servisa dolaze s dodatnim obiteljskim planom potrošnje i iskoristivosti koji se može podijeliti između do šest ljudi i koji će vas koštati oko 87 kuna.

U slučaju da imate popriličnu kolekciju pjesama, Google Play Music će vam omogućiti da učitate do 50 tisuća pjesama na cloud (ako koristite Samsungov pametni telefon taj broj je dvostruko veći, odnosno 100 tisuća). To će vam omogućiti streamanje ili slanje pjesama na vašu vlastitu knjižnicu kada god to poželite. Tu će vam trebati i računalo kako biste preko njega pjesme učitali na Google Play Music, ali nakon što te pjesme budu učitane moći ćete ih streamati na svoj(e) uređaje bezbrižno i nećete se trebati zabrinjavati oko prostora.

 

Google Drive

 

 

Google Drive je odličan servis za pohranu dokumenata

Google Drive je svakako jedan od najboljih mrežnih iliti cloud servisa za pohranu stvari. Google Drive već dolazi predinstaliran na sve Android pametne telefone, ima ogroman izbor opcija za dijeljenje i kao šećer na kraju dolazi s gotovo pa minimalističkim pristupom koje je vrlo lako i jednostavno za pohvatati. Google Drive je posebice dobar za pohranivanje svih vrsta dokumenata jer unutar sebe ima ugrađeni preglednik za PDF vrste datoteka.

Svaki korisnik će dobiti besplatno 15 GB prostora za pohranjivanje. Ako vam treba više, za samo 12 kuna mjesečno možete si uplatiti dodatnih 100 GB.

 

ANDROID BACKUP

Napravite sigurnosnu kopiju internet preglednika kojeg koristite

Dobra stvar kod velike većine internetskih preglednika, pogotovo onih koji se odnose na Android pametne telefone jest to što dolaze sa mogućnošću kreiranja sigurnosne kopije podataka. Svaki puta kada se želite prebaciti na novi uređaj ili ako recimo stari želite vratiti na tvorničke postavke kreirajte sigurnosnu kopiju svega onoga što vam je važno i što se nalazi unutar internetskog preglednika. Veliki broj preglednika dolazi s ovim opcijama, tako da bi ovo trebala biti ”must do” opcija, pogotovo ako planirate svoj uređaj vratiti na tvorničke postavke.

Svaki Android pametni telefon ima predefiniranu opciju za kreiranje sigurnosne kopije podataka uz pomoć koje korisnici mogu snimiti one aplikacije koje su trenutno instalirane kao i postavke uređaja. Sigurnosna kopija podataka će biti još detaljnija ako recimo koristite Googleov Pixel ili Samsung pametni telefon.

Na tim uređajima moći ćete snimiti stvari kao što su pregledi poziva, kalendari, pozadine uređaja, postavke prvog zaslona uređaja i još mnoge druge stvari. Ove opcije možete sami namjestiti ako odete pod Settings – System – Backup (Postavke – Sustav – Sigurnosna kopija).

 

Prije nego što svoj Android uređaj odlučite vratiti na tvorničke postavke uvijek je dobra ideja od što je više moguće toga kreirati sigurnosnu kopiju podataka. Ovo pogotovo vrijedi ako na svome uređaju imate jako puno fotografija, videa ili glazbenih datoteka, odnosno jednom riječju – medijskog sadržaja. Za tu namjenu imamo velik broj različitih servisa koji nam mogu pomoći, s time da su najkvalitetniji od njih Googleovi Play Music, Drive te naravno Google Photos.

 

 

 

 

Piše: N.P.

pcchip.hr

dijelite

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *