15 savjeta za duži vijek automobila

dijelite

Popravka automobila može da bude vrlo skupa. Ako se pridržavate ovih savjeta možete da sačuvate tehniku automobila i da uštedite novac.

Održavanje

Zaštita laka

Sunčeva svjetlost,ostaci insekata i izmet ptica svakodnevno oštećuju lak. Poliranje voskom će ga sigurno zaštititi. Lak koji nije održavan smanjuje vrijednost vozila te vosak treba nanijeti dva do tri puta godišnje. Ako se voda slijeva u okruglim kapljicama lak je dobro zaštićen.

Ako često vozite autoputem trebalo bi dobro da pregledate prednji dio vašeg auta jer kamenčići koje nanose vozila ispred vas oštećuju lak na haubi i prednjem dijelu blatobrana. Providna folija iz autopribora mogla bi da bude dobra zaštita.

Slikovni rezultat za odrzavanje plastike automobila

Zaštita šupljina

U stvari, zaštita od korozije kod novih automobila bi trebala da bude solidna ali provjera endoskopom uvijek pokazuje da bi to moglo da bude bolje. Ako vam je stalo do vašeg ljubimca provjerite šupljine endoskopom i ako je neophodno nanesite vosak ili mast radi zaštite. Rđa se širi od unutrašnje strane prema spoljnjoj.

Održavanje plastike

Uticaj sredine dovodi do starenja plastike i osjetljivosti na neprikladna sredstva za čišćenje. Obratite pažnju na preparate koji sadrže mineralna ulja i na sredstva sa abrazivnim sastojcima jer ona mogu da oštete gumu i plastiku. Redovno nanositi sredstva za održavanje a i krpa prebačena preko komandne table štiti od sunca.

Slikovni rezultat za odrzavanje plastike automobila

Redovno čišćenje

Veoma je važno da prilikom pranja automobila u automatskoj praoni izvršite predpranje aparatom pod visokim pritiskom te isprati prljavštinu koja se zadržala u skrivenim ćoškovima, na primjer u blatobranima.

Tehnika

Kontrola ulja u motoru

Kad zasvijetle upozoravajuće lampice krajnje je vrijeme da se dospe ulje jer se lampice pale tek kad je nivo ulja daleko ispod minimuma. Zbog nedostatka ulja može da dođe do oštećenja motora zbog slabog podmazivanja te se savjetuje provjera ulja svakih 14 dana.

Povezana slika

Zamjena zupčastog remena

Proizvođač preporučuje kada treba da se zamijeni zupčasti remen, ipak ako remen pukne prije tog vremena nadoknada troškova zavisi samo od uslužnosti proizvođača a izuzetak je samo ako je automobil još pod garancijom. Zbog toga je potrebno da se pridržavate preporuka za zamjenu zupčastog remena ili rizikujete totalno oštećenje motora .

Pritisak u gumama

Prepoznajete izduvanu gumu ? Čak i iskusni vozači primijete da je guma izduvana tek kada je već kasno. Ako nema dovoljno vazduha gume pri velikim brzinama na autoputu mogu da se pregriju. Ispupčenja na ivici ili na površini gume mogu da budu opasna po život. Kontrolišite pritisak svakih 14 dana i prije dužeg putovanja. Ako je pritisak u gumama veći za o.3-o.5 bara, može osjetno da se uštedi gorivo.

Slikovni rezultat za pritisak u gumama

Klima uređaj

Klima uređaj je u stvari zatvoren sistem ali godišnje iz uređaja ispari okruglo deset procenata rashladne tečnosti. Osim toga troši se i filter sušač tako da treba da se mijenja svake treće godine.

Ne nagomilavajte popravke

Zaprljani filter ili porozni višerebrasti kaiševi: posljedica lošeg održavanja može da dovede do veće potrošnje ili prijevremenog otkazivanja motora. I na kraju: loše kočnice i nedostaci kod ogibljenja ne prolaze tehnički pregled. Male kvarove trebate shvatiti ozbiljno.

Vožnja

Kratke dionice

Pri hladnom startu motora ne samo da postoji mogućnost oštećenja ležajeva već i ulje nema potrebnu radnu temperaturu. Posljedica : gorivo i  kondenzovana para se skupljaju u ulju. Bijele naslage na čepu za ulje ukazuju na to da u ulju ima vode.

Pažljivo preko ivičnjaka

Stručnjaci kažu da gume pamte: ako se loše postupa sa gumama i vozi sa niskim pritiskom može da dođe do jedva primijetnih oštećenja na strukturi pneumatika. To prije ili kasnije dovodi do pucanja gume, te polako i vrlo pažljivo prelaziti preko ivičnjaka.

Slikovni rezultat za guma na ivičnjak

Voziti kad je motor zagrijan

Ako se daje pun gas kad je motor još hladan može doći do značajnih oštećenja. Dobro je : kada temperatura vode dostigne 90 stepeni, dok bi ulje trebalo da ima temperaturu od 75 stepeni celzijusa. Potrebno je više vremena da da ulje motora dostigne potrebnu temperaturu. Problem je što mnogi moderniautomobili nemaju instrumente koji pokazuju temperaturu vode i ulja.

Lagano mijenjanje brzine

Ako je noga stalno na pedali kvačila može da dođe do trošenja obloga. Prilikom promjene brzina čuje se struganje i krčanje. Rezultat: kvačilo ne može da izdrži 15.000 km a oštećenja mjenjača su ekstremno velika. Preporuka je da čisto i bez žurbe pritiskate kvačilo i mijenjate stepene prenosa.

Držati odstojanje

Zeleno svjetlo na semaforu, žestok start do sledećeg crvenog svjetla a onda pritisak do kraja na pedalu kočnice i – ponovo tako. Ko ovako vozi može da uzrokuje znatno oštećenje kočnica i pogonskog mehanizma. Preporuka je da pratite saobraćaj i u skladu sa time prilagodite brzinu te ako vozite opušteno možete dodatno da uštedite i do 30 procenata goriva.

Savjet:

Vi sami najbolje možete da spriječite skupe popravke. Ko svakodnevno vozi svoj auto, poznaje njegov zvuk i može da prepozna promjene. To znači da da treba da reagujete i spriječite kvarove prije nego što bi to moglo skupo da vas košta.

dijelite

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *