Odlična na svim nivoima Škoda Octavia 2.0 TDI DSG Style

dijelite

Kad u svojoj ponudi imaš najprodavaniji auto svojeg karoserijskog oblika u Europi, doista nemaš razloga tu išta konkretno mijenjati. Stara izreka o konju koji pobjeđuje tako se ponovno potvrdila i na primjeru nove generacije Škode Octavie. Promijenjena, odnosno osvježena tek minimalno, Škodina stara uzdanica na tržište je donijela tek jedan na prvi pogled primjetan novitet – već više puta iskomentirana nova prednja svjetla, dok se ostatak priče sveo na nekolicinu važnijih ali ne toliko evidentnih detalja.

Slikovni rezultat za octavia 2017

U tu kategoriju primjerice spadaju novi odbojnici i sprijeda i straga, baš kao i kokpit s nešto kvalitetnijim materijalima i nekolicinom novih elemenata. No, kad sjedne za volan, vozač će , unatoč svemu opet ostati šokiran ponudom prostora, kako na njegovom sjedištu, tako i iza njega.

Škoda je na toj svojoj vrlini odavno izgradila lijep dio svog šarma, no ona i danas oduševljava, posebno svojim velikim prtljažnikom. Uz sve navedeno, ali i kombinaciju dvolitrenog TDI motora sa 150 KS i sjajnog DSG mjenjača sa 6 stupnjeva prenosa ,Octavia se ponovo pokazuje gotovo idealnom putnom limuzinom, i za poslovne i za porodične korisnike.

Slikovni rezultat za octavia 2017

Na autoputu je tiha i uglađena do te mjere da tek na visokim putnim brzinama otkriva primjetnu buku od vjetra oko vanjskih retrovizora, a zahvaljujući spremniku od  50 litara doseg joj uz malo pažnje realno može iznositi barem hiljadu kilometara.

Sama udobnost vožnje u praksi je ( uz doplatno DCC elektronsko podešavanje ovjesa ) na očekivano visokom nivou i to čak na 18 colnim točkovima kakve smo imali na testnom modelu, a nanovo podešeni ovjes koji je sad među ostalim, dobio 20 milimetara širi trag zadnjih točkova, u vožnji je ponajprije uticao na stabilnost pri visokim brzinama. Na otvorenoj cesti Octavia se vozi vrlo predvidljivo, a težina nosa potencirana spomenutim pogonskim sklopomdo izražaja dolazi tek kod izraženih pretjerivanja.

Povezana slika

I da, nekome to možda nije važno, ali nama se svidjelo pokraj mjenjača imati i dobru staru ručnu kočnicu. Oprema Style, uprkos činjenici da je pozicionirana tek korak do ekskluzivnog Laurin & Klementa, tradicionalno je najpopularnija kod kupaca Octavije. Shodno tome, u startu donosi sve realno potrebno za puni komfor korisnika. Ko i uz tu činjenicu i uz nikad duži popis Simply Clever rješenja te sigurnosnih elemenata ipak poželi hljeba preko pogače, raspoloživih je doplata za Octaviu mnoštvo, pa se nemali broj njih našao i na ovom našem testnom primjerku. Na kraju mu je to cijenu podiglo za skoro 8000 eura ( sa startnih 27.670 € na čak 35.540 € ), što nije malo, no utješno je da se o Octaviji može razmišljati već i sa manje od 17.550 € što već zvuči puno primamljivije.

motor:                     turbodizelski, 1968 ccm

snaga:                      150 KS pri 3500-4000/min

moment:                 340 Nm pri 1750-3000/min

mjenjač:                  ručni sa 6 stepeni

dimenzije:               467 x 181 x 146 cm

osovinski razmak: 267 cm

prtljažnik:               590-1580 litara

gume:                      225/40 R18

masa:                       1277 kg

brzina :                   215 km/h

0-100 km/h:          8,5 sekundi

potrošnja:              5,9 l/100 km

Oprema style: alu felge 16, dvozonski Climatronic, ESC,EBV,MSR,ASR,EDS,HBA,DRS, diodna dnevna svjetla, prednje maglenke, radio uređaj Bolero sa 8 inčnim ekranom USB,AUX,SD, prednja sjedišta podesiva po visini i za kralježnicu, SmartLink, svjetlosni asistent i senzor za kišu, tempomat, višenamjenski upravljač sa tri kraka i tipkama za radiop i telefon…

Doplate: alu felge 18, Adaptive Cruise Control, grijanje prednjih sjedišta, kamera za vožnju unazad, navigacija Amundsen, prepoznavanje umora vozača, diodna glavna svjetla sa ASF funkcijom…

AutoKlub

dijelite

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *