Papreni stroj Yamaha YZF-R6 !

dijelite

Segment supersportaša srednje zapremine motora nije najboljeg zdravlja- kupci se okreću većim kubikažama ili potpuno drugom tipu motocikala, pa su tržišni rezultati većinu proizvođača naveli na odustajanje od njega. No ne i za Yamahu koja je temeljito obnovila svoj R6. Nema revolucionarnih promjena ali novosti su brojne.

Slikovni rezultat za yamaha r6 2017

Japanci su poradili na stilu i funkcionalnosti oplemenivši R6 novim izgledom, najbolje uočljivim na prednjem dijelu koji uz to donosi napredniju aerodinamiku koja vozača bolje štiti od strujanja zraka.

Motor, homologiran na Euro 4, dobio je novi ispuh, ali i elektroniku obogaćenu sa tri načina rada, kontrolom proklizavanja, quick shift  mjenjačem i dotjeranim instrumentima. Od moćnog R1 posuđen je kočioni sistem, a uz dotjeranu ciklistiku poboljšana je i ergonomija zahvaljujući novom sjedištu i obliku rezervoara za gorivo.

Zanemarimo li estetski efekt dojam koji novi R6 ostavlja u vožnji ne razlikuje se značajnije od prethodnika, ali  sve u svemu japanski jurišnik poboljšan je u gotovo svim segmentima ponašanja na cesti. Iznimna upravljivost, jedna od osobina kojima je oduševljavao i u prethodnom izdanju sad zahtjeva manje fizičkog naprezanja.

Slikovni rezultat za yamaha r6 2017

R6 u trenu i vrlo poslušno mijenja smjer bez obzira na brzinu, a nova vilica unosi veću dozu sigurnosti i pri maksimalnim nagibima kroz zavoje. Svemu treba pridodati položaj za upravljačem, koji olakšava uzdužna i poprečna pomicanja kad se krene u agresivniju vožnju.

Povjerenje uliva i zadnji mono koji tek ponekad, pogotovo kod naglih promjena pravca, pokazuje znakove slabljenja kontakta točka sa podlogom. Kao i prije, R6 je stvoren za klizanje čistim i ujednačenim putanjama uz milimetarsku preciznost od zavoja do zavoja kako bi se iz njega izvukao maksimum.

U skladu je to i sa temperamentom četverocilindričnog motora stvorenog za urlanje između 13.000 i 16.000 obrtaja. Ispod 12.000 nema zabave ni potiska vrijednog spomena, što zahtijeva čestu upotrebu mjenjača olakšanu quick shift sistemom za promjenu brzina bez korištenja kvačila, ali i pažljivu procjenu svakog zavoja.

Slikovni rezultat za yamaha r6 2017

Od tri ponuđena načina rada na kraju smo najviše koristili standardni, koji nudi dobar odaziv motora na ručicu gasa pri otvaranju i zatvaranju čak i usred zavoja. Način A je previše agresivan, dok je B premekan i potpuno neprikladan za stazu. Kontrola proklizavanja podesiva u šest stepeni uz mekane gume kao što su Bridgestone R10 postaje suvišna i tek povremeno se aktivira na izlasku iz zavoja djelujući na ventile i zaklopku usisa.

Veliki napredak donosi kočioni sistem s radijalnim kliještima koje prati savršeno podešeni ABS. Iznimno snažan , omogućuje doziranje kočione sile i ne ostavlja mjesta iznenađenjima, te uz mjenjač predstavlja ono najbolje što novi R6 nudi.

Slikovni rezultat za yamaha r6 2017

Krajnje granice nije lako dosegnuti, ne toliko zbog performansi koliko zbog specifičnih karakteristika motora koji zahtijeva malo bezobrazluka od vozača. Ali nakon što se usvoje posebnosti, R6 postaje odlično oružje za brušenje tehnike vožnje i zabavu u kojoj vozač nije prepušten milosti i nemilosti motocikla.

motor :         4 cilindra u liniji

zapremina:  599 ccm

snaga:           118 KS pri 14.500/min

masa:            190 kg

rezervoar:    17 l

mjenjač:       6 stepeni

gume:           sprijeda 120/70 ZR17, pozadi 180/55 ZR17

potrošnja:   6,6 l

cijena:         15.200 €

dijelite

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *