Tip koji je stvorio Android spektakularno je propao; nitko ne želi kupiti njegov novi mobitel

dijelite

U prva tri tjedna prodano je samo 5000 komada Essential Phonea Andyja Rubina

 

 

 

Essential Phone, mobitel koji je Andy Rubin, utemeljitelj Androida, napravio jer mu se ni jedan drugi mobitel nije sviđao, sve se više čini kao tržišni flop. Unatoč vrlo dobrim inicijalnim recenzijama, Essential PH-1 je, prema izvješću FierceWirelessa, u tri tjedna otkad se pojavio na tržištu prodan u samo 5000 primjeraka. Računajući na to da se godišnje proda više od 1,5 milijarde pametnih mobitela, ta brojka djeluje doista mizerno. Usporedbe radi, Apple 5000 komada svojih iPhonea proda svakih 15 minuta.

Kada bi se broj prodanih primjeraka pomnožio s cijenom mobitela, dolazimo do prihoda od samo 3,5 milijuna dolara. Za kompaniju čija je vrijednost procijenjena na preko milijardu dolara, to je očito jako slab rezultat. Kao uzrok problema navode se problemi u isporuci i distribuciji. Pri predstavljanju 30. svibnja, Rubin je obećao da će mobitel biti dostupan kroz 30 dana. Obećanje je prekršio, pa se mobitel u trgovinama našao tek krajem kolovoza i početkom rujna.

Recenzije nisu najbolje

Rubinov Essential Phone u Americi se praktički može kupiti samo preko njihova najmanjeg mobilnog operatera, Sprint. Operater i sam po sebi ima probleme u rastu, budući da mu iz godine u godinu pada broj pretplatnika. Mobitel je povremeno dostupan na Amazonu i Best Buyu, no u limitiranim količinama koje se rasprodaju relativno brzo. Problematično je što je Essential Phone došao u prodaju u najnezgodnije moguće vrijeme, svega par tjedana pred prezentaciju novih iPhone modela.

Essential bi vjerojatno imao bolje šanse da je lansiran kada je i trebao prema Rubinovim obećanjima, negdje početkom srpnja. Tada su iPhone 8, odnosno X, ali i drugi modeli poput Samsungovog Notea 8 i Googleovog Pixela 2 (koji se predstavlja 4. listopada), bili daleko od dolaska na tržište. Problematične su postale i dugotrajnije recenzije, koje su nakon inicijalnih pohvala, postajale sve lošije. Sve se više isticala relativno loša kamera spram cijene mobitela, kao i osrednja baterija.

 

izvor: telegram

dijelite

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *