Kako pametno izgubiti kilograme?

dijelite

Želiš se riješiti masnog tkiva i stalno biti u formi? • Slijedi ova važna 4 pravila kako bi tvoj trening bio učinkovitiji u borbi protiv masnih naslaga.

 

NIJE dovoljno samo trenirati, već je potrebno pametno trenirati kako bi trening brzo i efikasno ostvario određene rezultate. Želiš se riješiti masnog tkiva i stalno biti u formi? Slijedi ova važna 4 pravila kako bi tvoj trening bio učinkovitiji u borbi protiv masnih naslaga.

1. Ubrzaj metabolizam za vrijeme i nakon treninga

Dugo vremena se smatralo kako je najbolja vrsta vježbanja za sagorijevanje masnih stanica dugotrajna cardio aktivnost niskog intenziteta. Ako još uvijek satima lagano joggirate pokušavajući otopiti salo, vrijeme je da prestanete. Puno važnije je natjerati metabolizam na potrošnju masti u periodu nakon treninga, a to ćete ostvariti kratkim ali intenzivnim treninzima koji će izazvati tzv. “dug kisika”, te će tijelo nastaviti oksidirati masne stanice i dugo nakon aktivnosti. Dakle, bolji izbor treninga može biti neka HIIT rutina, ili kružni trening snage.

2. Izaberi teške, složene vježbe

Bez obzira na cilj, najvažniji dio slaganja treninga je odabir vježbi. Najbolje vježbe za gubitak kilograma? Najbolje je odabrati teške, složene vježbe koje će uključiti veliki broj mišića i ostvariti snažan učinak na tijelo. Gotovo svaki trening bi se pretežito trebao sastojati od složenih vježbi.

3. Izgradi nešto mišića

Zlatno je pravilo da bi svaki gubitak kilograma trebao biti isključivo gubitak potkožnog masnog tkiva. Iako imaš drugi cilj, svaki trening program za mršavljenje bi trebao imati i neke rutine koje uključuju izgradnju ili očuvanje mišićne mase. Prvi razlog je upravo taj, da svaki gubitak kilograma ne smije biti na štetu mišića, a drugi razlog je što veća mišićna masa znači i veću energetsku potrošnju, čak i kada ništa ne radimo. Dakle, izgradnjom kojeg kilograma mišića više, dnevno ćeš trošiti više kalorija i lakše doći do svog cilja.

4. Ne zaboravi na prehranu

Ljudi često započinju s tjelovježbom s ciljem da smršave, ali zaboravljaju na drugi aspekt, koji još više utječe na regulaciju tjelesne težine- unos hrane. Ništa ti neće značiti dodatna potrošnja kalorija koju ostvariš na treningu ako to nadoknadiš kalorijama iz hrane. Osnovna formula za mršavljenje jest: unesene kalorije – potrošene kalorije = +-tjelesna kilaža. Vrlo jednostavno, ako trošiš više kalorija nego što unosiš putem hrane – kilogrami će padati. Uz sve naporne treninge, kako bi mršavjeli, potrebno je ostvariti kalorijski deficit.

 

 

izvor: index.hr

dijelite

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *