Zašto patimo od grčeva u nožnim prstima, što to znači te kako riješiti problem?

dijelite

O čemu je riječ i je li to opasno?

 

 

JESTE li ikada doživjeli da vam se grče nožni prsti i tabani, što se zna dogoditi tijekom vježbanja, ali i noću dok spavate?

O čemu je riječ i je li to opasno?

O toj su temi nedavno pisali na portalu Prevention, a osnovne činjenice o tom ne baš rijetkom problemu pričao je specijalist za rehabilitaciju iz njujorškog centra Langone’s Rusk Rehabilitation, dr. Charles Kim, koji za početak kaže da grčevi u nožnim prstima ne moraju nužno predstavljati problem, ali ako se grčenje odulji i postane češće, tad biste se ipak trebali obratiti stručnjaku za pomoć.

Prema njegovom mišljenju, često grčenje u stopalima može biti znak kompleksnijeg zdravstvenog problema vezanog za cirkulatorni ili središnji živčani sustav, a ako je grčenje postalo učestalo te vas ometa u svakodnevnom životu, tad je zaista najbolje potražiti pomoć da se vidi što je uzrok.

A on nije samo jedan.

“Okidač za grčenje nožnih prstiju i tabana može biti prekomjerna vježba, odnosno preduga aktivnost, dehidracija te nedostatak minerala, osobito kalija, kalcija i magnezija”, rekao je dr. Kim i objasnio da kad smo previše aktivni i dosta se znojimo, organizam i mišići gube potrebne minerale što uzrokuje kontrakcije.

Postoji još jedan razlog koji nema toliko veze s gubitkom važnih minerala, ali ima s manjom prokrvljenosti u stopalima – kad nosimo neodgovarajuće, uske cipele dulje vremena.

Naravno, problem često ima veze i s vašom dobi jer ljudi, posebno stariji od 50 godina, već imaju dosta oslabjele kosti zbog pomanjkanja kalcija, a i mišići tada gube elastičnost te se moraju više naprezati da bi mogli podržavati cijelo tijelo.

“Kako starimo, naša živčana i vaskularna funkcija više nije toliko jaka kao nekada”, kaže dr. Kim, “a to također vodi do grčeva, jer živci, koji hrane i šalju poruke vašim mišićima, više nisu toliko djelotvorni”, pojasnio je.

Kako najlakše riješiti problem:

“Prvo jedna loša, a potom malo dobrih vijesti”, najavio je odmah stručnjak kazavši kako se za grčenje u stopalima i nožnim prstima danas više ne prepisuju nikakvi lijekovi, ako problem zaista nije postao velik, a pokazalo se da čak ni pojačan unos magnezija neće učiniti znatniju razliku. No iako je to loša vijest za sve koji se žele riješiti problema grčeva u nožnim prstima, srećom, kaže ovaj stručnjak, postoji nekoliko trikova kojima se problem može prevenirati i znatnije ublažiti.

1. Obujte odgovarajuću, udobnu obuću

Možda ste ovih dana dulje hodali u svečanim cipelama koje vam nisu bile jako udobne pa je stoga čak i normalno da su vam se koji put zgrčili prsti. Tada se pobrinite grčeve zaliječiti udobnijom obućom i problem bi trebao biti barem djelomično riješen.

2. Hidratacija

Iako je uvriježeno mišljenje da je kod grčeva najpotrebnije nadomjestiti magnezij, činjenica je zapravo da organizmu treba dati puno više vode, jer je kvalitetna hidratacija ključna za ublažavanje grčeva. Dakle, pijte puno vode, a minerale nadoknađujte namirnicama bogatima kalijem i kalcijem.

3. Usporite ritam vježbanja

Vježbate li previše ili intenzivnije nego inače, te ste počeli osjećati grčeve u nožnim prstima, važno je ipak malo smanjiti s vježbom, jer je očito da ste na svoje mišiće i noge stavili preveliki teret i stres.

Slično, ali obrnuto, vrijedi i za ljude koji previše sjede i nisu aktivni koliko bi trebali biti, jer i preduga neaktivnost može uzrokovati pojavu grčeva.

Umjerenost je stoga ključ i kod ovog problema.

4. Istežite noge

Čak i ako trenutno ne osjećate grčeve, važno je s vremena na vrijeme dobro istegnuti prste, pomicati ih u svim smjerovima, širiti i kvrčiti, jer ćete tako održavati njihovu fleksibilnost. “Zapravo, od ključne je važnosti da, kako starimo, omogućujemo svojim udovima da ostanu u formi kako bismo održali isti raspon pokreta”, kaže on i dodaje da si svakako možete pomoći i čestim, blagim masažama stopala te ugodnom, toplom kupkom.

 

 

 

izvor: index

dijelite

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *