V12 motori odlaze sa scene, na potezu je BMW

dijelite

ODZVONILO IM JE V12 motori odlaze u povijest, na potezu je BMW

 

ZADNJI u nizu plemenitih modela koji će završiti pod giljotinom je BMW-ova serija 7.
Aston Martin je prihvatom AMG-ovih motora jasno dao do znanja kako će njegovi V12 dragulji postati nedostupni, Mercedes je predstavljanjem nove G klase krenuo s povlačenjem V12 monstruma, a sada isto čeka i BMW-ovu seriju 7. Ona će izgubiti svoje najprestižnije izdanje, izvedbu M760Li pokretanu twin-turbo V12 motorom snažnim preko 600 KS, javlja BMW Blog.
Razlog povlačenja nije nikakav pad konkurentnosti, već novi standardi emisije štetnih plinova koji uskoro stupaju na snagu. Pojedini proizvođači će modernizacijom koja uključuje filtere čestica, kao na dizelašima, pokušati spasiti neke modele. No među njima nije BMW-ova krstarica. M550i je u nešto boljoj poziciji, on će biti samo nedostupan nekoliko mjeseci.
Vrlo je izgledno da obnovljena serija 7 neće u ponudi imati V12 motor, a to u prijevodu znači da imate manje od godinu dana za kupovinu. No to ne znači da će se prestati proizvoditi ovaj motor. Naprotiv, ovaj V12 čini osnovu ponude Rolls Roycea.
Podsjetimo, V12 motor uz BMW u ponudi ima još uvijek Mercedes, a iste isporučuje egzotičnim proizvođačima kao što je Pagani. Bentley je pak i dalje vjeran W12 motoru, a Ferrari i Lamborghini još uvijek imaju svoje dragulje.
index auto

dijelite

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *