Novi God of War je stigao! Evo nekih brzih savjeta koji će vam pomoći.

dijelite

god of war

 

Novi God of War je po nekim stvarima dosta drugačiji od svojih prethodnika. Iako se još uvijek ne radi o ”open-world” igri u kojoj biste mogli slobodno i bezbrižno tumarati divljinama antičkog svijeta u potrazi za novim stvarima, ono što je svakako dobra stvar kod novog nastavka jest to što on nije linearan. Volimo istraživati u igrama, pogotovo kada one imaju tako mističan i mitski prizvuk i miris kakav ima God of War.

To znaju i developeri koji su nam u ovom nastavku omogućili još i više istraživanja nego što je to bio slučaj ranije. Ako ne želite odmah rješavati glavni zadatak u igri, ne morate. Možete slobodno ići dalje u svijet i rješavati neke druge stvari. Možete istraživati, pronalaziti skrivene predmete i opremu i rješavati ”side-questove” kojih, premda ih nema toliko puno kao u jednom klasičnom RPG naslovu, ih ipak ima.

Mi ćemo u nastavku nešto više reći o stvarima na koje treba pripaziti priliko i prije igranja same igre. Neke od tih stvari će biti manje, neke će biti više važne. Bilo kako bilo, saznavanje njih i obraćanje pažnje može vam uvelike poboljšati ionako odličan i akcijom-nabijen gameplay. Pa, krenimo!

 

gow

Naučite što koji atribut radi vašem liku tako što ćete ga otključati

 

U novom God of War-u postoji sustav napredovanja lika. To znači da će vaš igrivi lik (Kratos) steći iskustvene bodove nakon što obavite određene stvari u igri. One mogu varirati od ubijanja običnih protivnika, rješavanja questova ili sređivanja bosseva te pronalaska posebnih predmeta. Bilo kako bilo, postoji sustav napredovanja koji, iako detaljan i raznolik, je čak malo i- preraznolik.

To pogotovo može tako izgledati nakon što po prvi puta otvorite inventory i vidite mogućnosti napredovanja i grananja vještina lika. Sve je nekako prenatrpano, čak i natrpanije od nekih klasičnih RPG-ova. RPG elementi su svakako dobrodošli u God of War igri jer sada igra više nije klasična akcijska avantura već tu postoji i još jedan žanr. No, taj RPG žanr je malo zakučast i trebati će vam vremena dok se na njega ne naviknete.

Posebno dok se ne naviknete na drvo grananja vještina. Ponekad će vam se dogoditi da jednostavno ne znate koja je koja vještina i kako do koje doći. To možete riješiti na dva načina: ili da svaku vještinu i ono što ona čini istražite na internetu ili da jednostavno pokušate otključati svaku od njih igrajući igru. Ovo drugo isto ne bi trebao biti problem jer je igra zaista zabavna i zanimljiva, a ako su vam se svidjeli prošli GoW naslovi, svakako će vam se svidjeti i ovaj.

 

 

God-of-War-Nornir-Chest-Guide

Sve na što naiđete i što se može razbiti – razbijte. Posebno pazite na tzv. ”Nornir” kovčege.

 

I dok budete tako igrali novi God of War, dok se budete divili prekrasno detaljnom i odlično graficiranom okolišu te bradi koja je novi modni dodatak našem superjunaku Kratosu, ono na što ćete često nailaziti su predmeti koje možete uništiti ili razbiti. Osim klasičnih predmeta nailaziti ćete i na nove stvari.

Jedna od njih su recimo Nornir kovčezi. Svaki od Nonir kovčega će biti otključan nakon što obavite jednostavan quest koji se sastoji od toga da pogađate tri lonca ili zvona (ili što su već). Nemojte preskakati ovo jer svaki Nornir kovčeg sadrži itekako vrijedne predmete koji će vam dalje u igri biti od pomoći (kao što je recimo povećanje za zdravlje, što nećete moći pronaći nigdje drugdje u igri).

 

Nadogradnja oklopa je ključna i prijeko potrebna.

Novi God of War je jedna od onih igara koja ne traži samo prilagođavanje novih igrača. Čak i ako ste vjerni pratitelj Kratosa još od ranih dana, opet ćete trebati provesti neki vrijeme kako biste se naviknuli na sve novine koje donosi novi GoW.

U redu, neke stvari su jako slične onome što smo imali prilike vidjeti u prošlim nastavcima: borbe su u stilu ”hack and slash” žanra igara, dosta toga se u početku zasniva na pravilnom izbjegavanju protivničkih napada i pravovremenom izvršavanju Kratosovih. Ali to je samo u početku.

Nakon kraćeg vremena, nakon što skupite prve oklope, vidjeti ćete da novi God of War stavlja itekako naglasak na ovaj dio opreme. Ako ne budete pazili na oklop i ako ga ne budete nadograđivali, prelaženje kasnijih nivoa i dijelova će vam biti noćna mora. Zato pazite na oklop i redovito ga nadograđujte kako biste si olakšali igranje, a onda i prelazak cijele igre.

 

 

atreus-god_of_war igra

”Pametno” koristite svoga sina u borbi

Atreus, Kratosov sin je novi lik u God of War svijetu. Premda dečko izgleda kržljavo (barem u usporedbi s tatom), njegova svrha i vrijednost u borbi je nezamjenjiva. Atreus je sve u svemu vrlo učinkovit u borbi, ali prije nego što ga počnete koristiti, naučite kako igrati njime.

Atreus, ne samo da će vam biti vrlo koristan (pogotovo u teškim borbama), već će bez njegove pomoći neke bosseve biti gotovo pa nemoguće pobijediti. Atreus će napadati sve one protivnike na koje vi kao igrač ”naciljate” koristeći Kratosa. Svaki puta nakon što s Kratosom naciljate protivnika i nakon što pritisnete kocku na vašem kontroleru Atreus će tog protivnika napasti.

Naravno, u počecima igre, kada je sve još tek na početku, (a samim time i vještine Kratosa i Atreusa) Atreus vam neće biti od neke velike pomoći. U prvih nekoliko sati Atreus neće zadavati puno štete svojim protivnicima tako da možete pomisliti kako nema potrebe za korištenjem njega kao pomoćnog lika.

Ipak, nemojte to učiniti. Atreusova uloga i izražaj kao pomoćnog lika dolaze kasnije, nakon što prijeđete određen dio igre i nakon što mu otključate neke dodatne vještine i pojačanja za već postojeće. Neke od odličnih stvari koje će Atreus recimo moći (nakon što te mogućnosti otključate) su recimo mogućnost omamljivanja protivnika (nakon čega će Kratos imati priliku neometano napadati određeno vrijeme) ili pak mogućnost ispaljivanja čarobnih napada.

Sve u svemu, nemojte ignorirati pomoć koja vam može doći od Atreusa, jer vam njegova pomoć (ako pravilno nadogradite njegove sposobnosti) u igri, a pogotovo u kasnijim dijelovima može biti presudna.

 

 

 

 

 

pcchip.hr

Piše: I.H.

dijelite

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *