VIDEO: Hoće li ova tehnologija uskoro spašavati motocikliste?

dijelite

VIDEO Hoće li ova tehnologija uskoro spašavati motocikliste?

 

BOSCH predstavlja tehnologiju koja sprječava bočno proklizavanje motocikla.

Tehnologija nosi radni naziv “slid mitigation” čime jasno daje do znanja da nastoji spriječiti bočno proklizavanje motocikla u zavoju. Princip djelovanja je vrlo logičan, pa i jednostavan za shvatiti, dok je izvedba nešto kompliciranija.
Za početak tu je senzor koji ima zadaću detektirati gubitak gripa i bočno proklizavanje motocikla. Kada detektira gubitak gripa, oslobađa se kroz mlaznicu komprimirani zrak iz spremnika, poput onog u zračnom jastuku. No ovdje struja zraka ne puni jastuk već jednostavno generira silu koja se protivi bočnom klizanju motocikla. Loša strana je da je kapacitet spremnika dovoljan za jednu reakciju. No i jedna božja ruka ponekad je presudna, posebno u ovako opasnim trenucima.

 

Bosch paralelno razvija nekoliko sustava posvećenih sigurnosti motociklista. U bliskoj budućnosti će tako predstaviti sustave za provjeru mrtvog kuta i upozorenja od potencijalnog sudara s drugim vozilom, te adaptivni tempomat, a koji bi se uskoro mogli početi serijski ugrađivati. Prvi će ih dobiti Ducati Multistrada i KTM 1290 Super Duke.

 

 

 

 

 

 

index auto

dijelite

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *