TEST: Sony Xperia L2

dijelite

Slikovni rezultat za XPERIA L2

 

 

Sony je 2018. godinu započeo moderniziranjem svojih linija pametnih telefona, no to se nažalost ne odnosi na telefon koji danas imamo na testiranju. Naime, Xperia L2 zadržala je onaj stari prepoznatljivi dizajn Sony pametnih telefona, koji nažalost više nije u trendu i kojeg bi ovaj IT div trebao jednostavno zaboraviti.

Dapače, nadamo se kako će sa Sony Xperia L2 telefon njihov prepoznatljivi dizajn otići u povijest i tako pružiti mjesto novijem, modernijem i svrsishodnijem dizajnu. Radi se o uređaju koji je cjenovno u najnižem rangu kada su Sony pametni telefoni u pitanju, što će zasigurno privući kupce koji ciljaju na taj segment.

Xperia L2 dosta nalikuje na svojeg prethodnika L1, što nažalost nije pozitivna vijest. Od sjajnih stvari svakako vrijedi izdvojiti zavidno trajanje baterije, kvalitetan hardver, ali i širokokutnu selfie kameru (koja bi mogla biti i kvalitetnija). No, da ne odamo sve tajne koje sa sobom donosi ovaj Sony telefon već u uvodu, u nastavku smo za vas pripremili recenziju uređaja. Nakon testiranja dobili smo neke zaključke na temelju kojih ćete se lakše odlučiti da li je ovaj pametni telefon za vas ili biste ipak trebali potražiti neko drugo rješenje.

 

Slikovni rezultat za XPERIA L2

Sony Xperia L2

 • Dimenzije: 150 x 78 x 9.8 mm
 • Zaslon: 5,5” IPS LCD 720 x 1280
 • CPU: 4x MT6737T @ 1.4 GHz;
 • GPU: Mali-T720MP2
 • RAM: 3 GB
 • Podatkovni prostor: 32 GB
 • Glavna kamera: 13 MP; f/2.0; 1080p
 • Selfie kamera: 8 MP; f/2.4; 1080p
 • Povezivanje: 4G; WiFi; GPS; Bluetooth 4.2;  NFC
 • Baterija: Li-Ion 3300 mAh integrirana;
 • Sustav: Android 7.1.1 + Xperia UI
 • Cijena: oko 1600kn

 

Sony Xperia L2: Dizajn

Potajno smo se nadali da će se ove godine Sony okrenuti moderniziranju dizajna uređaja, ali to se u slučaju L2 uređaja ipak nije dogodilo. Na ovom je uređaju Sony ostao dosljedan svojoj taktici ostavljanja puno prostora iznad i ispod ekrana, što je još uvijek teško objašnjivo (posebice jer je 2018. godina).

Ekran je i dalje nekako u nesrazmjeru s ostatkom telefona i kod ovog uređaja ne možemo pričati o postocima pokrivenosti prednjeg dijela telefona ekranom, jer ima previše slobodnog prostora. Na prednjoj strani pri dnu se nalazi više od jednog centimetra slobodnog prostora na kojem se ne nalazi apsolutno ništa (čak ni logotip). S gornje strane smještena je selfie kamera, zvučnik LED bljeskalica i senzori.

Na bridovima ovog uređaja ne nalazi se tipka za fotografiranje, koja je inače standardna na Sony uređajima. Tako su na desnom bridu ostale samo tipke za podešavanje glasnoće uređaja te tipka za paljenje/gašenje. Na lijevom bridu nalazi se ogromna ladica za kartice, koja bi zasigurno mogla biti i puno manja. Na vrhu telefona nalazi se 3.5 mm utor za slušalice te mikrofon, dok se na dnu nalazi USB-C utor za punjenje i prijenos podataka te zvučnik i mikrofon.

 

Slikovni rezultat za XPERIA L2

 

Na stražnjoj strani uređaja napravljene su neke preinake s obzirom na ostale verzije uređaja. Prije svega, kamera je pomaknuta u sredinu, a tik do kamere nalazi se i bljeskalica. Ispod toga nalazi se točka na NFC povezivanje, a još malo ispod je i elegantan čitač otisaka prsta.

Što se tiče dizajna kućišta nema se previše što govoriti, jer možemo reći kako je gotovo sve već viđeno na prethodnicima ovog uređaja. Kućište je četvrtastog oblika te je na desnom i lijevom bridu zaobljeno, dok je s donje i gornje strane ostavljen ravan rub. Velika je šteta što i taj dio nije zaobljen jer bi telefon izgledao elegantnije.

Sve to posljedično znači da su svi rubovi telefona nešto krući, što utječe na iskustvo korištenja uređaja. Jedna od pozitivnih strana kućišta jest stražnji dio telefona koji je zaobljen prema rubovima i zbog toga ipak kvalitetno liježe u ruku. Zaobljenost je kvalitetno napravljena prema lijevoj i desnoj strani telefona, no šteta što nešto izraženija i prema gornjoj i donjoj strani uređaja.

 

Slikovni rezultat za XPERIA L2

 

 

Djelomična zamjerka ide i na činjenicu da je cijeli telefon napravljen od plastike i nema ni jednog metalnog dijela, na koje smo navikli kod ostalih telefona. Ipak, to treba uzimati s rezervom, s obzirom na to da se radi o uređaju koji spada u donji cjenovni razred. Prednja strana je ‘obučena’ staklom, što ipak daje jedan dojam profinjenosti. Generalno gledajući, može se reći kako je kvaliteta izrade uređaja ipak na super razini, bez obzira na to što nisu korišteni nešto skuplji i izdržljiviji materijali.

 

Sony Xperia L2: Zaslon

Baš kao što je to slučaj s Xperia L1 pametnim telefonom, tako i ovdje imamo zaslon veličine 5.5 inča. Zaslon je izrađen u tehnologiji IPS LCD, a rezolucija mu iznosi 1280 x 720 piksela. Iako se ne radi o nekoj visokoj rezoluciji, to se ne primjećuje prilikom rada na telefonu, što je vrlo pohvalno. Moguće je u postavkama dodatno podešavati boje, što i nije na odmet jer se čini kako su boje pomalo loše kalibrirane. Ne bi bilo na odmet da je pozadinsko osvjetljenje malo bolje, jer vidljivost na dnevnom svijetlu i nije baš na najvišoj razini. Valja pohvaliti kontrast, koji je na zadovoljavajućoj razini.

 

Zaslon dolazi u omjeru 16:9, što sada već polako ulazi u sferu nepopularnih formata. Naime, telefoni novih generacija izrađuju se u omjeru 18:9 čime dobivaju neke značajne prednosti i bolji prikaz slike na zaslonu. Ipak, na ovom je uređaju Sony ostao vjeran staroj taktici i nije se okušao u trendovskim dimenzijama zaslona.

 

Sony Xperia L2: Hardver

Uređaj ostvaruje iznimno kvalitetan i nesmetan rad, što je pomalo iznenađujuće s obzirom na činjenicu da u njegovom središtu ‘kuca’ procesor koji dolazi iz sada već (tehnološki) davne 2016. godine. Radi se o procesoru MediaTek MT6737T koju u sebi sadrži četiri jezgre koje mogu raditi maksimalno na taktu od 1.5 GHz. Uređaj na raspolaganju ima 3 GB radne memorije, dok mu za pohranu podataka služi memorija od 32 GB. Zvučnici postižu zavidnu razinu glasnoće, dok bi sam zvuk mogao biti i nešto kvalitetniji. Čitač otiska prsta također se pokazao brzim i preciznim, što je svakako pozitivno za one koji obožavaju ovaj način otključavanja uređaja.

Sonyjevi pametni telefoni poznati s po tome da nude kvalitetnu povezivost i to putem raznovrsnih tehnologija. Ni Xperia L2 u tom segmentu puno ne zaostaje, jer omogućava raznovrsne načine povezivanja. Prije svega, na raspolaganju je kvalitetan i brz LTE Cat.4 modem koji korisniku pruža mogućnost preuzimanja podataka brzine 150 Mbps, dok je slanje limitirano na 50 Mbps. Na raspolaganju je svakako i Wi-Fi, ali i Bluetooth 4.2 te A-GPS. Uređaj ima ugrađenu i NFC tehnologiju, dok je za prijenos podataka moguće koristiti USB-C priključak koji postiže USB 2.0 brzine.

 

 

Slikovni rezultat za XPERIA L2

 

 

Prilikom testiranja aplikacija i igara ovaj se pametni telefon pokazao iznimno kvalitetnim za rad. Naime, ni prilikom otvaranja nekih zahtjevnijih igara nije dolazilo do nekih problema i zastajkivanja, što je svakako pozitivno s obzirom na performanse. Čini se kako je softverski dio odrađen na fantastičan način te je time osigurano nesmetano i kvalitetno korištenje uređaja u raznim uvjetima i prigodama.

 

Sony Xperia L2: Kamere

Segment zbog kojih obožavamo Sony telefone su napredne kamere koje su zahvaljujući velikim ulaganjima u razvoj uvijek pri vrhu tržišta za određeni rang. Dakako, Xperia L2 je telefon koji se nalazi u nekoj srednjoj nižoj klasi i zbog toga bi bilo glupo očekivati da je u njega ugrađena ekstra kamera, što i nije. Stražnja kamera telefona ima mogućnost snimanja 13 MP, dok je otvor blende nešto veći nego kod prethodnih uređaja te iznosi f/2,0. Kameri nedostaju i neke karakteristike poput stabilizacije slike i PD autofokusa, no zbog toga na scenu stupa softverski dio koji rješava neke probleme koji su vidljivi kod hardverske strane.

Nova softverska rješenja koja razvija Sony u području fotografiranja i snimanja video uradaka itekako su cijenjena među korisnicima jer znatno poboljšavaju karakteristike kamere. Kod sučelja kamere ponovno se susrećemo s dva osnovna režima rada: univerzalno automatsko i ručni način. U ručnom načinu može se uključivati HDR te se mogu podešavati neki elementi fotografije, ali nedostaju neki posebni načini snimanja. Kod biranja rezolucija na raspolaganju imate 13 MP i 10 MP koji je rezerviran za fotografije u omjeru 16:9.

 

Možemo reći kako je kvaliteta fotografija na nekoj osrednjoj razini, jer se na fotografijama pojavljuje šum, ali i vidljiv manjak oštrine. Fotografije koja nastaju po fantastičnim vremenskim uvjetima izgledat će kvalitetno, no one koje su snimljene u mraku biti će daleko od fantastičnog. Što se tiče snimanja video materijala, najveća rezolucija koja je na raspolaganju iznosi 1080p prilikom čega je moguće snimati 30 sličica u sekundi. Problem jer i što će video malo podrhtavati ukoliko nemate izrazito mirne ruke, jer smo već spomenuli da nedostaje stabilizacija slike. Kvaliteta video zapisa je prilično dobra, ali valja u obzir uzeti nedostatke koji su prethodno spomenuti za fotografije.

Selfie kamera donosi širokokutno fotografiranje što znači da ćete u kad uspjeli uloviti cijelu ekipu koja se nalazi oko vas. No, ova novina ne donosi nužno i neke prednosti osim da će vaši frendovi biti čitavi na fotografijama. Rezolucija je s 5MP na prethodnoj generaciji, ovog puta uvećana na 8MP. Problem nastaje što je otvor blende smanjen na f/2,4 čime su zapravo i rezultati koje ostvaruje ova kamera nešto lošiji. Ipak, prosječan korisnik vrlo vjerojatno će biti zadovoljan ovom selfie kamerom koja na kraju krajeva ipak radi kvalitetne i upotrebljive fotografije.

Sony Xperia L2: Baterija

Čini se kako je Sony u svojim posljednjim pokušajima izloženosti baterije uspio pronaći uspješnu formulu, gdje bateriju naizgled malog kapaciteta uspijeva održati na životu i po dva dana. Baterija od 3.300 mAh mogla bi se ‘istopiti’ na zaslonu veličine 5.5 inča već za pola dana, no korisnici Xperia L2 ne moraju strahovati od toga. Naime, baterija će se održavati na životu cijeli dana, dok će korisnici koji nešto rjeđe provjeravaju svoj pametni telefon moći koristiti uređaj i 2 dana bez punjenja.

Vrlo vjerojatno je sustav kvalitetno optimiziran, bez obzira što je unutar telefona procesor koji nije baš štedljiv. nove generacije procesora troše znatno manje energije za rad pa bi eventualnim dodavanjem novijeg procesora ta ušteda energije bila još i izraženija. No, ne valja prognozirati rezultate, jer procesor koji se nalazi u uređaju nije moguće zamijeniti bez dodatnih napora. Ono što predstavlja svojevrsnu tlaku korisnicima je punjač koji dolazi unutar paketa koji daje malu izlaznu struju, što znači da je za punjenje baterije potrebno čak i do 4 sata punjenja. Dakako, moguće je kupiti i kvalitetniji i bolji punjač, no za to će korisnik morati izdvojiti dodatni novac. Sve u svemu, baterija će vas bez problema izdržati minimalno jedan dan, a u nekim slučajevima čak i dva dana.

 

Sony Xperia L2: Softver

Xperia L2 radi na Android 7.1.1 sustavu i valja spomenuti kako je to jedini pametni telefon ove godine proizašao iz Sony-ja koji radi na ovom starijem sustavu. No, iako je sustav nešto starijeg datuma, redovita ažuriranja znače i da će izgled asocirati na novi Android 8.0 sistem. Činjenica je da Oreo (Android 8.0) nije donio neka prevelika iznenađenja na Sony telefone, odnosno nije se puno toga promijenilo pa za time nije potrebno žaliti.

 

Softverski dio radi vrlo kvalitetno i dobiva sve pohvale. Mjesta za optimizaciju sustava svakako ima i ostaje pomalo žal što Sony nije odlučio i na ovaj pametni telefon postaviti najnoviju verziju Android sustava. Na zaključanom zaslonu nalaze se ikonice za kameru i glasovnu pomoć. Sasvim je logično da je na tom ekranu ikona za kameru, jer ovaj uređaj nema standardnu fizičku Sony tipku putem koje bi se uključila kamera. Osnovno sučelje telefona moguće je prilagođavati ovisno i željama korisnika i u tome gotovo da ne postaje neka ograničenja.

Ono što je omogućeno na Xperia L2 pametnom telefonu je rad unutar dva prozora istovremeno. Radi se o novitetu koji je uveden na Android, a koji korisniku omogućuje korištenje dva programa paralelno na istom uređaju. Oni koji nisu iskušali ovu novinu, svakako bi trebali jer zna biti od koristi posebno u trenucima istraživanja i stvaranja nekih zabilješki. Na sustavu su predinstalirane standardne aplikacije koje donosi Sony i na koje smo već navikli u prethodnim verzijama uređaja.

Zaključak

Xperia L2 je telefon koji zadovoljava kriterije koje i očekujemo od telefona njegovog cjenovnog ranga. Prije svega naglasiti ćemo kako se cijena ovog uređaja kreće oko 200 eura, što znači da je lako dostupan i onima nešto plićeg džepa. Za cijenu po kojoj se prodaje, ovaj telefon sa sobom nosi nekoliko sjajnih značajki, ali i nekoliko zamjerki. Ono što možemo izdvojiti na konto zamjerki jest nešto lošija kvaliteta materijala od kojih je napravljen, neatraktivan dizajn sa suvišnim prostorom na prednjoj strani te procesor koji je star više od dvije godine.

Zbog manje uštede procesora, Sony se odlučio na povećanje baterije te je tako automatski povećao i samo kućište uređaja. Procesor je krivac i za nekoliko drugih karakteristika i zbilja je šteta što u uređaj nije ugrađen neki moderniji procesor, isto kao što ostaje žal za time da nije instaliran najnoviji Android sustav.

Činjenica je da se na tržištu za nekoliko stotina kuna više može naći uređaj koji donosi mnoštvo prednosti pred ovim, no u konačnici Sony Xperia L2 nije loš uređaj. Iako su hardverski nedostaci pristupni to se ne osjeća previše prilikom samog korištenja, što znači da je softver uspio ‘zakrpati’ hardverske nedostatke. Ako tražite telefon srednje klase koji ne mora nužno biti vrhunac tehnologije tog ranga, ali mora kvalitetno raditi i izgledati dobro – onda slobodno kupite Sony Xperia L2.

 

 

 

 

 

pcchip.hr

Piše: M.Ž.

dijelite

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *