Divljaci za volanom siju smrt na cestama, a kazne su nikakve

dijelite

 

 

20-godišnji Marin Kamenički sinoć je jurio Mercedesom C 63 AMG po Ilici i skrivio tešku prometnu nesreću u kojoj su se sudarila 4 automobila, dvije osobe su preminule, a tri su ozlijeđene i prevezene u bolnice.

 

 

 

Zagrebačka policija izvijestila je da je zbog neprilagođene brzine vozač Mercedesa izgubio nadzor nad vozilom i kod kućnog broja 422 naletio na rubni kamen uz desni rub kolnika. U zanošenju je prešao u suprotni smjer na južnu kolničku traku i naletio na betonski potporni zid, a prednjim dijelom vozila na Opel Astru zagrebačkih registarskih oznaka, kojom je upravljao 57-godišnjak.

U daljnjem kretanju, 20-godišnjak je naletio na Renault Clio krapinskih registarskih oznaka, kojim je upravljao 25-godišnjak, a potom na Mercedes zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljala 43-godišnjakinja.

Divljanje za volanom čest je uzrok prometnih nesreća koje uglavnom završavaju smrtnim ishodom, a kazne za nesavjesne vozače u pravilu su niske.

 

 

 

Pijan jurio Kvatrićem i ubio bračni par

Tako je u travnju 2016. godine pijani 26-godišnji Nikola Kovačević s 2,16 promila alkohola u krvi divljačkom vožnjom na Kvatriću Audijem naletio na bračni par iz Dubrovnika, a osuđen je na 4 i pol godine zatvora i zabranu upravljanja motornim vozilom na 7 godina.

Kovačević je prije te kobne nesreće čak šest puta prekršajno kažnjavan. Pet puta je uhvaćen da vozi s više od 0,5 promila, dok je jednom prekoračio brzinu. U četiri navrata mu je izrečena mjera zabrane upravljanja u trajanju od dva do šest mjeseci.

 

 

 

Rukometašica Lovrić dobila uvjetnu za ubojstvo majke troje djece

Poznata hrvatska rukometašica i olimpijka Ivana Lovrić, pak, nije provela ni dana u zatvoru iako je skrivila smrt majke troje malodobne djece i uz to pobjegla s mjesta nesreće a da nije pozvala hitnu.

Ona je u listopadu 2012. automobilom usmrtila Vesnu Petrović na pješačkom prijelazu i u ponovljenom suđenju opet dobila uvjetnu kaznu na 18 mjeseci zatvora uz rok kušnje od pet godina.

Nakon ponovljenog suđenja i donošenja nove (stare) presude, sutkinja je obrazložila da se Lovrić iskreno kaje, da prije nije bila osuđivana i kako će joj najveća kazna biti to što će živjeti s posljedicama nesreće za koju je kriva.

 

 

 

Maćešić usmrtio mladog Smiljanića, a sud ga pustio ranije na slobodu

Dejan Maćešić, suvlasnik propale tvrtke One2Play, na slobodi je bio godinu dana nakon što je pravomoćna postala sudska presuda za prometnu nesreću, u kojoj je Maćešić pijan prošao kroz crveno svjetlo na semaforu i usmrtio mladog motorista Sinišu Smiljanića.

Maćešić koji je pravomoćno osuđen na dvije godine zatvora, pušten je u srpnju 2015. nakon samo godinu dana zatvora, odnosno 13 mjeseci. Da bi apsurd bio veći, kaznu je izdržavao u zatvoru poluotvorenog tipa u Valturi kod Pule te je imao pravo na slobodne vikende i godišnji odmor tijekom kojih je ponovno mogao sjesti za volan.

 

 

 

Primorac usmrtio dvije djevojke, ali je “iz obitelji društveno prihvatljiva ponašanja”

Slučaj koji i dalje ostavlja niz neodgovorenih pitanja je i prometna nesreća iz 2002. godine koja se dogodila u Makarskoj, kada su na nogostupu, na korak do pješačkog prijelaza, poginule 16-godišnjakinje Ana Andrijašević i Kata Erceg.

 

 

Ubojica za volanom bio je Ivan Primorac, sin hercegovačkog tajkuna Marijana Primorca, koji svoj uzlet može zahvaliti i činjenici da je bio intimus bivšeg premijera i ratnog profitera Ive Sanadera. Naime, stariji Primorac kupio je Sanaderu još 2004. godine prvi BMW, i to baš u vrijeme kada se sudilo njegovom sinu. Zanimljivo je što vezu između ta dva događaja odvjetništvo nikad nije posebno ispitalo.

Ivan Primorac tada je bio 17-godišnjak koji je vozio snažni BMW Z3 bez vozačke dozvole. Vozilo se kretalo znatno većom brzinom od 40 kilometara na sat, koliko je bilo ograničenje na tom dijelu ceste. Nesreća se dogodila u 20.15 sati, a nesretne djevojke stradale su na nogostupu pod kotačima snažnog automobila.

 

 

 

Primorac, iako maloljetan, već je prije kobnog događaja bio višestruko kažnjavan za prometne prekršaje. Prvotno ga je sutkinja splitskoga Općinskog suda Maria Majić osudila na dvije i pol godine zatvora. Kasnije će tu presudu umanjiti suci Županijskog suda pod predsjedanjem danas pokojnog predsjednika Kaznenog odjela, suca Vinka Cuzzija. Naime, kazna je bila šest mjeseci manja, a obrazloženje presude citira se i danas.

 

 

“Ivan Primorac dolazi iz obitelji društveno prihvatljiva ponašanja kojemu su roditelji omogućili studiranje u inozemstvu, gdje se pokazao uspješnim”, obrazloženje je suda koje je šokiralo hrvatsku javnost. Naime, mnogi su smatrali kako se za oca koji maloljetnom sinu daje bolid od 320 “konja”, ne može reći da ima društveno prihvatljivo ponašanje samo zato što sina školuje u inozemstvu. Na kraju je Ivan Primorac proveo u zatvoru otvorenog tipa u Valturi 22 mjeseca da bi nakon toga otišao na školovanje u švicarski Luzern. Naime, pušten je dva mjeseca ranije zbog dobrog ponašanja i nastavio je voziti snažne automobile.

 

 

 

Žužić ranije pušten jer se primjereno ponašao

U ožujku 2011., godinu dana prije isteka petogodišnje zatvorske kazne, na slobodi se našao Hrvoje Žužić, koji je 1. kolovoza 2007. s 2,15 promila alkohola, vozeći svoj BMW brzinom od 111 kilometara na sat, izazvao prometnu nesreću u kojoj je poginula 19-godišnja Ružica Pavić. U nesreći je teško ozlijeđen i Ružičin dečko, 22-godišnji Hrvoje Matijašić. Žužić je tada imao 23 godine.

 

 

Žužić je navodio da mu se zdravstveno stanje pogoršalo, a kao što je Primorac pušten kako bi mogao završiti faks u Švicarskoj, tako je i on ranije pušten jer se u zatvoru ponašao primjereno te je bio pri završetku studija na Ekonomskom fakultetu.

Vrhovni sud obrazložio je da je Žužiću uzeto u obzir i pogoršano psihičko stanje koje je “u značajnoj mjeri prouzročeno boravkom u zatvorskim uvjetima, što je u mnogim slučajevima u različitim modalitetima psihičkih stanja redovna pojava kod zatvorenika”.

Suđenje Žužiću junioru obilježila je jadikovka njegova oca Željka kako novinari od samog početka pišu da se “ovdje ne sudi Hrvoju Žužiću, nego sinu tajkuna Željka Žužića”.

Podsjetimo na još jednu sramotnu presudu. Tog 16. lipnja 2007. 29-godišnja Jasmina Čelica krenula je na posao u jednu zagrebačku knjižaru, ali onamo nikada nije stigla. Na pješačkom prijelazu u središtu grada moćnim Jeep Cherokeejem pokosio ju je 22-godišnji Marko Leko, sin poduzetnika.

 

 

Ubrzo je ustanovljeno da uopće nije smio sjesti za volan tog vozila jer mu je snaga veća od 75KW, što nije dopušteno vozačima mlađim od 24 godine. Pa ipak, mladić koji je u godinu dana počinio pet prometnih prekršaja, nakon policijskog očevida na slobodu se odvezao sam.

Županijski sud u Zagrebu Leku je osudio samo na uvjetnu kaznu od godinu dana. U zatvoru neće provesti nijedan dan, neće platiti nijednu kunu kazne, neće dobiti nijedan negativni bod, a vozačku će zadržati.

Roditelji 29-godišnje Jasmine Čelice iz Pule, Sonja i Nebojša Čelica, nakon sramotne presude postavili su pitanje: “Koliko vrijedi ljudski život u očima sudaca? Pravo naše kćeri nije ostvareno. Država joj nije zaštitila dostojanstvo. Može ih biti sram! Moja obitelj duboko sumnja da iza svega stoji korupcija.”

 

 

 

Sin poduzetnika džipom usmrtio djevojku i dobio uvjetnu

U slavonskobrodskoj ulici Ivana Cankara, 25. travnja 2013. godine, dogodila se strašna prometna nesreća u kojoj su od udarca BMW-om teško stradale tri djevojčice, koje su se pješačkom stazom uz cestu vraćale kući iz škole. Stradale su od udara automobila kojim je upravljao Deni Župan iako nije imao dozvolu za vožnju automobila takve snage. Četiri dana kasnije, od zadobivenih ozljeda, jedna od djevojčica je preminula.

Na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu izrečena mu je presuda od četiri godine i deset mjeseci zatvora.

 

 

 

Neki nisu proveli ni dan u zatvoru, a skrivili su smrt drugih osoba

A bilo je i onih koji nikad nisu odgovarali za izazivanje nesreća sa smrtnim ishodom pa tako još uvijek nije odgovarao ni Tomislav Horvatinčić, koji je skrivio smrt talijanskog bračnog para. Hrvatsku je šokirala oslobađajuća presuda koju mu je izrekla sutkinja Maja Šupe, međutim u svibnju ove godine je presuda ukinuta i suđenje se ponavlja.

 

 

A za nesreću sa smrtnim ishodom nikad nije odgovarao ni Danijel Palić. 2006. godine nedaleko od Trešnjevačke tržnice, tada 19-godišnji Vinko Begić BMW-om je naletio na skupinu pješaka koji su htjeli prijeći cestu, nakon što mu je vozač Golfa Danijel Palić zbog nepropisnog skretanja oduzeo prednost.

U toj je nesreći čak 8 osoba ozlijeđeno, a smrtno je stradala 25-godišnja Ivana Nekić, koja je podlegla ozljedama.

U ovom je slučaju nastupila zastara za Danijela Palića, vozača Golfa koji je pravomoćno osuđen na godinu dana zatvora, a skrivao se od hrvatskog pravosuđa. On neće u zatvor jer je prošlo šest godina od nastupanja pravomoćne presude, a u istom postupku mladi vozač BMW-a također je bio osuđen, i to na tri godine zatvora jer je prebrzo vozio.

 

 

 

 

index.hr

dijelite

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *