PROTEINI U HRANI: OVO SU NAMIRNICE KOJE GRADE ČELIČNO ZDRAVLJE!

dijelite

 

 

Ukoliko želite da održite mišićnu masu ili je povećate, potrebno je da jedete najmanje 1 do 2 čak i 3 grama proteina po kilogramu idealne tjelesne težine za vašu visinu. Da vam ne bi dosadilo da jedete proteine iz samo jedne vrste hrane, kao što je, na primjer, piletina, morate da jedete raznovrsno, piše Kodren.com.

 

 

Jaja

Jedno veliko jaje ima oko 6 grama proteina i samo 78 kalorija, a njih izdvaja posebno to što su jeftina, imaju malu količinu ugljikohidrata, dok su bogata aminokiselinama. Najbolje je jesti ih kuhana i treba znati da bjelanca imaju više proteina od žumanaca, dok potonja imaju više masti.

 

 

Bademi

Bademi imaju veoma bitne hranljive materije kao što su vitamin E, vlakna, mangan i magnezijum. Imaju 6 grama proteina na 28 grama, ali morate pripaziti da ne pretjerate sa bademima, jer su kalorični.

 

 

Piletina

Iako vam može veoma brzo “dosaditi”, piletina je idealan izvor proteina, jer se lako kuha i jedna pileća prsa bez kožice sadrže oko 55 grama proteina, tj. oko 23gr na 100 gr pilećeg filea.

 

 

Tuna

Veoma popularna vrsta ribe ima veoma malo masti i kalorija, a veliki udio proteina. Kao i druge ribe, sadrži zavidnu količinu omega-3 kiselina. Jedna šolja sadrži oko 140 grama proteina i samo 180 kalorija.

 

 

 

Bundevino sjeme

Ono ne samo da je sjajan izvor bjelančevina, već i uključuje sjajne hranljive sastojke kao što su željezo, magnezijum i cink. Na 30 grama bundevinog sjemena dolazi 5 grama proteina i 130 kalorija.

 

 

 

 

 

 

hayat

dijelite

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *