DORUČAK GLADIJATORA: AKO DORUČKUJETE OVU NAMIRNICU BIT ĆETE SITI CIJELI DAN

dijelite

 

 

 

Za doručak je bitno odabrati hranjive namirnice jer će vas dobar doručak pokrenuti, ali ćete nakon njega imati i manje potrebe za hranom pa nećete posezati za nezdravim međuobrocima do ručka. Jedan od sastojaka koji je poznat po tome da ‘drži cijeli dan’ je ječam.

 

 

 

Bio je glavna hrana gladijatora koji su upravo iz ove žitarice crpili snagu za naporne borbe, a ječmena voda od davnina je lijek za grlobolju kada se pomiješa s medom. Nemojte bacati niti ječmenu sluz koja ostaje nakon što se ječam skuha jer se u njoj nalazi iznimno velika razina betaglukana koji je ključan za jačanje imuniteta.

 

 

 

 

Što se tiče pripreme ječma, on se prilično duga kuha, bar pola sata pa ga je bolje potopiti otprilike 24 sata prije kuhanja, piše Dnevno.hr. U tom slučaju ćete kuhanje skratiti na maksimalno 10 minuta, što će vam uštedjeti vrijeme, a ječmu će omogućiti da sadrži sve zdrave sastojke.

 

Za doručak ga možete pripremiti kao klasičnu kašu ili ga možete staviti u jogurt.

 

Najbolje bi bilo da ga skuhate za dva, tri dana pa ga svaki dan vadite pomalo i stavljate u zdjelicu. S obzirom na to da u frižideru može stajati između pet i sedam dana, bit će svjež i ukusan unatoč stajanju.

 

 

Ako ga pripremate kao klasičnu kašu, u lončiću s malo vode ili mlijeka podgrijete ječam i pred kraj mu, kada je onako fino mekan i sluzav, dodajte kockice jabuke, med i cimet, a možete ubaciti još ponešto od voća, zapravo što god vam padne na pamet.

 

 

No, pravi energetski boost dat će vam kombinacija jogurta, ječma, banane, nektarine, orašastih plodova, meda, cimeta i kardamoma. Cimet i kardamom su obavezni jer osim što poboljšavaju okus, odlični su za probavu, a povoljno utječu i na želudac.

 

 

 

 

 

hayat

dijelite

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *