OVO SU NEOČEKIVANA SAZNANJA O CIKLUSU

dijelite

 

 

Iako menstruacija više nije tabu tema, posebno u razvijenim zemljama, prilično velik broj žena još ne zna sve ono što bi trebalo da zna o ovoj pojavi. 

 

 

Uprkos svemu, na menstruaciju se još gleda kao na nešto što bi trebalo biti skriveno, navodi Emma Gray, urednica “Women Associate”.

  • Za vrijeme menstruacije možete da zatrudnite. Da, ti slučajevi su malo vjerovatni, ali nije nemoguće, zato nemojte menstruaciju koristiti kao izgovor da ne koristite zaštitu ako ne planirate bebu.

 

 

  • Najplodniji ste za vrijeme nekoliko dana prije i poslije ovulacije. Ovulacija – oslobađanje jajnih ćelija iz jajnika – obično se događa na sredini ženskog ciklusa.

 

  • Neredovne menstruacije mogu upućivati na niz stvari. Nepravilna menstruacija, bilo u obliku izostanka, tačkastog krvarenja između dvije menstruacije ili menstruacija koja traje duže od sedam dana – sve te pojave mogu imati različite uzroke, od ekstremnog mršavljenja, straha od trudnoće, korištenja određenih lijekova, pa sve do ozbiljnih bolesti poput karcinoma materice. Ako ste zabrinuti zbog neredovnih menstruacija, svakako se konsultujte sa ljekarom.

 

  • Walt Disney je 1946. napravio prvi film o menstruaciji. Pod nazivom “The Story Of Menstruation”, film je objavljen kao pomoć za seksualnu edukaciju. Kružile su priče kako je upravo u tom filmu prvi put upotrebljena riječ vagina.

 

 

  • Tokom prosječnog menstrualnog ciklusa oslobađa se manje od šoljice krvi. Zato, prema riječima naučnika, iako se mnoge žene žale na obilna krvarenja, činjenica je da tokom menstruacije izgube između nekoliko kašika i jedne šoljice krvi.

 

 

  • U prosjeku djevojke menstruaciju dobijaju s 12 godina. Danas djevojke prvu menstruaciju dobijaju ranije nego ikada, ali još nije poznato šta ubrzava raniji početak puberteta. Brojne teorije kao uzrok ove pojave navode različite razloge od ekoloških činilaca, visokog stepena masnoća u ishrani, pa sve do stresa.

 

 

 

 

 

hayat

 

dijelite

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *