Šest načina na koji pametni telefon može podići vašu radnu produktivnost

dijelite

 

 

Prema novijem istraživanju Forbesa, devet od deset izvršnih direktora koristi mobitel za posao. I to ne samo izvan ureda, već i u samom uredu.

 

 

 

– Danas većinu svog posla obavljam preko telefona – kazao je u jednom intervjuu za Forbes Ulrik Nehammer, bivši generalni direktor Coca-Cole dodajući da tako može  manje vremena provesti u uredu koji je daleko najopasnije mjesto za donošenje poslovnih odluka.

Samsung promo

 

 

 

 

Mobiteli kao pokretni ured

Tvoj ured je u tvom džepu. Ta bi teza još prije deset godina izazvala čuđenje, a možda i zgražanje. No, sve ono što se nekada obavljalo u uredu danas je moguće obaviti na pametnom telefonu. Netko bi rekao, ured će uvijek ostati mjesto okupljanja zaposlenika. Ipak, kada se ljudi okupe oko stola na sastanku, što se događa? Kriomice gledaju u svoje pametne telefone, obavljaju svoj posao i u sebi misle “zašto gubim vrijeme na ovom glupom sastanku”. Zaista, pametni telefon zamijenio je knjige, kamere, bilježnice, kalkulatore, fiksne telefone, faks uređaje, radio prijemnike. Je li vrijeme i za ured?

 

 

Samsung promo

 

 

 

 

Poboljšana komunikacija u stvarnom vremenu

Svaku novu informaciju i podatke moguće je dostaviti kolegi, poslovnom suradniku ili šefu u realnom vremenu. Konferencijski poziv, e-pošta, Messenger, društvene mreže, WhatsApp, Skype, VPN sve je to nadohvat prsta, na pametnom telefonu i omogućava instantnu komunikaciju. Tim je putem moguće uštedjeti puno vremena, ali i novca. Trošak po jednom megabitu podatka između 2005. godine i 2013. pao je za 99 posto, a trenutna 4G mreža koju koristimo na našim mobilnim uređajima 12 tisuća puta je brža u prijenosu podataka u odnosu na 2G mreže. A što nas tek čeka?

 

 

 

Samsung promo

 

Timski rad i kolaboracija

Prije su zaposlenici koji rade zajedno na nekom projektu morali biti fizički prisutni u uredu. Sada više ne. Primjerice, cloud platformom zaposlenici na jednom mjestu mogu razmjenjivati podatke, informacije i ideje. Više nije bitno jesu li u uredu, doma ili negdje između. Još jedan zanimljivi novi trend koji je danas omogućen putem pametnih telefona jest Webinar. Umjesto okupljanja u konferencijskoj dvorani, prezentacije i diskusije moguće je voditi i digitalno. Sve što vam treba jest kamera na mobitelu i webinar aplikacija. Webinar se tako može voditi uživo ili snimiti za odsutne zaposlenike koji ga mogu pogledati poslije, gdje god bili.

 

 

Email

Ne iznenađuje da je uz sve nove servise poput WhatsAppa i Vibera, email još uvijek glavni kanal poslovne komunikacije. Naš email u prosjeku provjerimo 74 puta dnevno, a za 80 posto onih između 14 i 44 godina to je i prva stvar koju naprave čim ujutro otvore oči. Budući da dnevno, u cijelom svijetu, kola preko 200 milijardi emailova lako je izračunati ušteđeno vrijeme i novac tom komunikacijom. Dodamo li još i opciju cc i mogućnost prilaganja dokumenta, a i činjenicu da sve to možemo napraviti preko pametnog telefona, možemo se zapitati kako smo do sada živjeli bez toga. Samo za usporedbu, donedavno smo još koristili faks uređaje kojima je za slanje jedne stranice teksta u prosjeku trebalo između minute i dvije.

 

 

 

Samsung promo

 

 

 

Korištenje oblaka u svakodnevnom poslovanju

Do 2022. godine cloud tržište vrijedit će preko 300 milijardi dolara, misle analitičari iz američke banke Keybanc. Trend pohrane podataka u oblak polako se širi cijelim svijetom. Konkretne benefiti lako je razlučiti sjetimo li se arhiva, registara, ormara pa čak i podruma u kojima su se spremali podaci. Pohrana u oblak nije ništa drugo doli internetska pohrana podataka kojima može pristupiti bilo koji zaposlenik, bilo gdje i u bilo koje vrijeme. Preko pametnog telefona, tableta ili laptopa. Uz to, oblak omogućuje i komunikaciju i time eliminira potrebu za fiksnim telefonskim linijama i faks uređajima u tvrtki. Ne zauzima fizički prostor, puno je pouzdaniji, dostupniji i omogućuje razmjenu podataka u stvarnom vremenu. Time se i važne poslovne odluke mogu donositi brže, bolje i preciznije.

 

 

 

Kalendar i sinkronizacija

Prošlo je vrijeme kada su rokovnici bili poslovni poklon broj jedan. Danas ne samo da je moguće zaviriti u kalendar na pametnom telefonu, već je moguće kalendar sinkronizirati s e-poštom pa sve to sinkronizirati s kontaktima. Tako je dostupan cjeloviti sustav kojim možete pratiti svoje poslovne dogovore, sastanke i zakazane ručkove, sve na jednom mjestu, na pametnom telefonu. Trenutno su dostupne brojne aplikacije za takvu sinkronizaciju, a možda najpopularnija je Google Sync koji povezuje Google Calendar, Gmail i kontakte na mobilnom uređaju.

 

 

 

 

 

 

novac.hr

dijelite

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *